Izvor: Tangosix | Utorak, 18.02.2020.| 14:13
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rusija spaja kompanije MiG i Suhoj

(Foto: YouTube/screenshot)
Novinska agencija Interfaks prenela je 6. februara saopštenje ruske državne korporacije Rosteh da će u okviru korporacije "Ujedinjena vazduhoplovna korporacija" , zbog razvoja i proizvodnje svih ruskih borbenih aviona, doći do ujedinjenja kompanija MiG i Suhoj u Divizion vojne avijacije.

Iz Rosteh-a je saopšteno i da će na čelu novog udruženja biti bivši generalni direktor MiG-a Ilja Tarasenko koji će istovremeno zadržati mesto zamenika generalnog direktora OAK zaduženog za vojno-tehničku saradnju a mediji su preneli da je Tarasenko već sutradan 7. februara postao novi direktor kompanije Suhoj .

Tarasenko će se, prema pojašnjenju koje je dobijeno iz OAK-a, baviti formiranjem Diviziona vojne avijacije "Ujedinjene vazduhoplovne korporacije’" i to na bazi kompanija MiG i Suhoj. Nova organizaciona struktura baviće se razvojem, proizvodnjom, prodajom i održavanju svih aktuelnih i perspektivnih aviona borbene avijacije.

Konsolidacija glavnih naučno-proizvodnih kapaciteta vojne vazduhoplovne industrije omogućiće efikasniju primenu postojećih programa i razvoj perspektivnih projekata. Kompanija Suhoj je krajem 2017. godine bila najprofitabilnija kompanija u sastavu OAK a u 2018. godini ispunjene su ugovorne obaveze u vrednosti od oko 1,8 mlrd USD dok je neto dobit iznosila oko 63 mil USD. U istoj godini kompanija MiG je imala prihod od oko 1,4 mlrd USD od čega neto dobit od oko 55 mil USD.

Istovremeno sa saopštenjem o ujedinjenju MiG-a i Suhoja saopšteno je da je savet direktora kompanije Suhoj izabrao Ilju Tarasenka za generalnog direktora kompanije. Na tom mestu on je zamenio Igora Ozara, koji je kako je preneseno, napustio kompaniju. Za vreme njegovog rukovođenja kompanija je sklopila i ispunila velike ugovore za isporuku frontovskih bombardera Su-34 i višenamenskih borbenih aviona Su-35, završila prvu fazu ispitivanja lovca 5. generacije Su-57 i pripremila ga za serijske isporuke.

U delu ruskih medija se međutim pojavila informacija da će Ozar ipak biti smenjen zbog pada prvog serijskog Su-57 koji se dogodio 24. decembra 2019. Taj avion je pred Novu godinu trebao biti predat ruskim Vazdušno-kosmičkim snagama.

Novi direktor Suhoja Ilja Tarasenko je dobro upoznat sa obe kompanije koje će formirati novi vojni divizion OAK-a, u Suhoju je radio u periodu od 2001. do 2009. godine a u MiG-u između 2009. i 2014. da bi generalni direktor postao 2016. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.