NavMenu

Ada Ciganlija dobija konkurenciju - Raspisani tenderi za izgradnju pontona i odmorišta na jezeru Pariguz

Izvor: eKapija Utorak, 18.02.2020. 15:38
Komentari
Podeli
Budući izgled jezera Pariguz u ResnikuBudući izgled jezera Pariguz u Resniku
Sekreterijat za privredu Grada Beograda raspisao je novi tender za izradu i postavljenje plutajućeg pontona na jezeru Pariguz u Resniku.

Novi tender raspisan je, nakon što je prethodni obustavljen jer na adresu Sekreterijata nije stigla nijedna ponuda.

Plutajući objekat – ponton, kako se navodi u dokumentaciji, služiće isključivo za kretanje pešaka. Ponton će biti postavljen na sredini jezera i omogućiće posetiocima neposredniji dodir sa jezerom. Bruto površina pontona sa stepeništem iznosiće 480 m2.

Sekreterijat za privredu, raspisao je i tender za izgradnju ostalih sadržaja, kao što su parking-prostor, odmorište i stepenište.

Parking prostor mora biti pozicioniran severno od jezera a levo od pešačke pristupne staze. Posedovaće ukupno 37 parking mesta. Odmorište, će biti pozicionirano tako da se uklopi u kongfiguraciju terena, te će zadržati polukružnu formu, navodi se u tenderu.

Podsetimo, kako je eKapija pisala, izgradnja pontona i ostalih sadržaja, je prva faza, u okviru projekta "Uređenje slobodnih površina na jezeru Resnik", potpisanog prošle godine između Opštine Rakovica i Sekreterijata. Predračunska vrednost radova ove faze iznosi 20 miliona dinara.

U okviru druge faze predviđena je izgradnja šetališta, dva odmorišta i mobilijara a u poslednjoj, trećoj fazi, planirano je da se površina od 20 hektara oko jezera ponudi investitorima za izgradnju sportsko-rekreativnog kompleksa.

Ponton i ostali sadržaji će se raditi, prema idejnom projektu iz marta 2019. godine, koji je izradio Nenad Jovanović iz Ateljea za arhitektonsko projektovanje Slide Studio Beograd.

Rok za podnošenje ponuda za oba tendera je 16. mart, kada će se održati i otvaranje ponuda.


Jezero ispod Avale turistički potencijal

Jezero u Resniku, u podnožju planine Avala, poznato pod imenom Pariguz, nastalo je izgradnjom brane krajem osamdesetih godina prošlog veka, kako bi se lakše kontrolisale prolećne poplave.

Na inicijativu gradske opštine Rakovica izrađen je i Plan detaljne regulacije, na površini od 20 hektara.

Uz Adu Ciganliju, ovo beogradsko jezero najbliže je centru grada a konačan cilj je da jezero postane važna turistička destinacija, koju će posećivati veliki broj domaćih i stranih turista.

Gradska opština Rakovica bi na taj način upotpunila svoju turističku ponudu, pa bi sportsko-turistički kompleks na jezeru u Resniku, uz Košutnjak, Miljakovačku šumu, manastir Rakovica i Rakovički karneval, bio jedan od brendova opštine, navodi se u dokumentaciji.

S. Petrović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.