NavMenu

"Novartis" kasni sa isporukom "cepiva" - sledeće nedelje stiže 150.000 doza vakcine protiv gripa

Izvor: Blic Četvrtak, 10.12.2009. 08:53
Komentari
Podeli

Pošto kompanija "Novartis" nije ispunila obavezu o isporuci 500.000 doza vakcine, Republički zavod za zdravstveno osiguranje (RZZO) uputio je juče (9. decembar 2009. godine) dopis Ministarstvu zdravlja da se izjasni da li uopšte ima smisla kupovati vakcinu, kaže za "Blic" Svetlana Vukajlović, direktorka RZZO.

- Pitali smo Ministarstvo zdravlja da se izjasni da li kašnjenje isporuke vakcine utiče na blagovremenu vakcinaciju stanovništva i da li onda ima smisla kupovati vakcinu ili imamo vremena – objašnjava Vukajlovićeva.

Inače, kompanija "Novartis" je prema ugovoru koji je potpisan 13. novembra sa RZZO, bila dužna da najduže u roku od 25 dana isporuči prvu količinu od 500.000 doza. Taj rok je istekao 8. decembra.

- "Novartis" nas je obavestio da je potražnja za vakcinama povećana u svim zemljama i da isporučuju vakcine kako ih skinu sa proizvodne trake. Obećali su nam da će 150.000 doza stići sledeće nedelje, a ostatak od 300.000 doza do 25. decembra – kaže Vukajlovićeva.

Ministar zdravlja dr Tomica Milosavljević kaže za "Blic" da ne kasnimo sa vakcinacijom i da će ona krenuti najkasnije do 19. decembra.

- Činjenica je da se "Novartis" obavezao da će isporučiti do 8. decembra vakcinu i da to nisu ispunili. Mi možemo da raskinemo ugovor sa njima, ali onda će građani ostati bez zaštite. Činimo sve da obezbedimo vakcinu. Obavestiću i Vladu Srbije o dinamici isporuke vakcine – objašnjava dr Milosavljević.

Pošto je vakcina u utorak registrovana u našoj zemlji, danas će biti dopremljena do Instituta za imunologiju i virusologiju "Torlak", gde će biti skladištena. Dr Ranko Dakić, direktor "Torlaka", kaže za "Blic" da im nedostaje nalog Ministarstva zdravlja da bi krenuli u distribuciju.

I radna grupa protiv pandemije gripa donela je odluku na poslednjem sastanku da se vakcina distribuira samo do instituta i zavoda za javno zdravlje. Onoga trenutka kada Agencija za lekove izda sertifikat, vakcina će biti distribuirana po domovima zdravlja, saznaje "Blic".

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije očekuje da će analize kontrole kvaliteta vakcine biti završene oko 17. decembra.

Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Blic" od 10.12.2009.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.