Izvor: RTS | Ponedeljak, 17.02.2020.| 17:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Okolina Loznice jedinstveno svetsko nalazište jadarita - Hoće li mineral budućnosti promeniti sliku Srbije?

(Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
Posle 16 godina, Rio Tinto je u petak završio geološka istraživanja rezervi minerala jadarita u okolini Loznice. Svetski gigant potvrdio je RTS-u da nastavlja radove na razvoju novog rudarsko-prerađivačkog kompleksa.

Okolina Loznice je jedinstveno svetsko nalazište novog minerala jadarit, koji sadrži lake metale - litijum i bor.

Od 2004. Rio Sava Exploration ćerka kompanija Rio Tinta, na površini od 200 kilometara obradila je trista istražnih bušotina. U narednih 18 meseci uradiće geotehničke i seizmičike poslove i laboratorijska ispitivanja nađenog minerala.

- U realizaciju Projekta Jadar do sada je Rio Tinto investirao više od 200 mil USD i sproveo oko 2.000 testova radi razvoja inovativne tehnologije za preradu jadarita. Prioritet je postizanje dugoročnih rešenja za razvoj novog, modernog i bezbednog grinfild rudarsko-industrijskog kompleksa. Radimo sve da završimo posao pravovremeno u najboljem interesu i za Srbiju i za našu kompaniju - navodi Rio Tinto.

U Vladi očekuju da im investitor do kraja jula dostavi elaborat o rezervama jadrita, a već početkom iduće godine zatraže i dozvolu za izgradnju rudnika.

- Ukoliko to sve bude išlo u skladu sa tom predviđenom dinamikom, taj rudnik bi mogao da počne sa eksploatacijom 2024. ili početkom 2025. godine. Upravo im je odobreno dodatnih 30 mil USD za završetak ovih radova. Neka procena vrednosti na otvaranju rudnika je više od milijardu dolara i reč je o jednom nalazištu koje kada krene eksploatacija promeniće sliku Srbije. Mi ogromnu nadu ulažemo u razvoj tog projekta - kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

U lokalnoj zajednici računaju da će ta investicija pogurati razvoj celog Podrinjsko-kolubarskog regiona. Vlada insistira da pored rudnika i prerađivačkih kapaciteta, Loznica dobije i fabriku litijumskih baterija.

- Mi smo sa nestrpljenjem očekivali završetak istražnih radnji i ono što mi očekujemo to je da se krene u novi ciklus. Tako da se ceo taj postupak do konačnog otvaranja rudnika, a nadamo se odmah potom u drugoj fazi i fabričkih postrojenja što pre dođe, da uposli veliki broj ljudi i naravno, po osnovu rudne rente i svega ostalog, da ovaj grad i naša država i te kako ima benefite od toga - kaže gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

Jadarit važi za mineral budućnosti. Ima široku primenu u automobilskoj, avio i raketnoj industriji i informacionim tehnologijama. Procenjuje se da lozničko nalazište može da ispuni do deset odsto svetskih potreba za veoma traženim litijumom.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.