NavMenu

Jesu li upitna buduća ulaganja Kraša u prijedorsku Miru?

Izvor: Glas Srpske Ponedeljak, 17.02.2020. 10:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: seyephoto/shutterstock.com)Ilustracija
U Akcionarskom društvu Mira iz Prijedora tvrde da su rešenjem Komisije za hartije od vrednosti Republike Srpske stavljeni na stub srama, iako su iza njih milionske investicije u bolje uslove rada i kvalitet proizvoda, te da su zbog te odluke pod znak pitanja dovedena buduća ulaganja većinskog vlasnika zagrebačke kompanije Kraš.

Komisija za hartije od vrednosti RS dostavila je u četvrtak prijedorskom preduzeću Mira rešenje kojim je kompaniji Kraš kao većinskom akcionaru ostavljen rok od 15 dana da podnese zahtev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje tog akcionarskog društva.

Menadžment kompanije Mira rješenje ne želi da komentariše ističući da će se njihovi advokati oglasiti o tome.

- Većinski vlasnik, kompanija Kraš postupiće po rešenju, odnosno ići će u javnu ponudu - istakli su u ovom preduzeću podsetivši da je Kraš od 5. novembra 2003. godine investitor, te da je većinski kapital stekao delom na tržištu kapitala, a delom na osnovu ugovora sa Vladom Republike Srpske.

U ovom privrednom gigantu kažu da poslovanje zasnivaju na transparentnosti, u skladu sa zakonima i korporativnom kulturom.

- Na ovo tržište Kraš je kao većinski akcionar došao sa namerom da proširi svoju delatnost i tržište, te da na neki način podigne svoj biznis. Strateškim odlukama Kraš se odlučio za ulaganja u ovu kompaniju i od 2003. do danas godišnje se u tehnologiju i poboljšanje uslova rada ulažu milioni maraka - istakli su u upravi preduzeća i naglasili da je kvalitet proizvoda iznad svega.

Svesni činjenice da je zadovoljan potrošač najbolja reklama, u ovom preduzeću konstantno rade na unapređenju poslovanja, a pre nekoliko dana u rad je puštena savremena linija za proizvodnju finih čajnih peciva i kolačića vredna oko 1,5 mil EUR, a samo u prošloj godini u savremeni objekat u prijedorskom naselju Svale, u koji će uskoro preseliti proizvodnju, investirali su oko 2,5 mil EUR, dok su ukupna ulaganja u prošloj godini iznosila 4 mil EUR.

(Foto: Goran Bogicevic/shutterstock.com)
- Novi moderno opremljen objekat urađen je u skladu sa svim standardima, kako građevinskim, tako i HASAP s obzirom na to da je reč o proizvodnji hrane - ističe menadžment Mire, koja trenutno zapošljava 352 radnika i čiji godišnji prihod doseže 24 mil KM, dok u ovoj godini očekuju neto profit od oko 1,3 mil KM. Navode da je mnogo puta nauštrb osavremenjavanja tehnologije u Zagrebu investirano u Prijedoru.


Sve ono što se proteklih dana iznosi u javnost, ističe menadžment Mire, nanelo je veliku reputacijsku štetu preduzeću i kompaniji Kraš.

- Ne možemo da ne primetimo da se od svega pokušava praviti slučaj, a ovde slučaja nema. Na samo jedan telefonski poziv nadležne komisije Kraš bi, u skladu sa zakonom, izvršio svoju obavezu i ne bismo danas imali ovu situaciju. Nas proteklih godinu, koliko je prema rešenju trajao nadzor, nikada niko o tome nije obavestio - ističe menadžment Mire.

Naglasili su da će postupiti u skladu sa rešenjem, ali da će sve svoje pravne mehanizme staviti u funkciju vlastitih interesa.

- Logično je da će, kada se desi ovakva pravna nesigurnost, jedno ozbiljno preduzeće, iza koga stoje milionske investicije, preispitati svoje odluke i razmisliti u kom pravcu će ubuduće usmeravati svoja ulaganja - naglašava menadžment Mire i ističe da sa gradom i zajednicom u kojoj posluju decenijama imaju izuzetnu saradnju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.