Izvor: Energetika.ba | Ponedeljak, 17.02.2020.| 10:29
Izdvojite članak Odštampajte vest

RMU Kakanj dobio koncesiju za istraživanje i eksploataciju uglja

(Foto: ArturNyk/shutterstock.com)
Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Odluku o dodeli koncesije za istraživanje i eksploataciju mineralne sirovine - mrkog uglja Rudniku mrkog uglja Kakanj.

Površina eksploatacionog polja je 5.888,37 hektara, a vreme koncesije 30 godina. Koncesionar je dužan da plaća koncesione naknade – kontinuiranu naknadu u iznosu od 0,80 KM po toni proizvedenog uglja i minimalnu jednokratnu naknadu u iznosu od 250 KM po hektaru eksploatacionog polja.

Minimalna obavezujuća količina eksploatisanog mrkog uglja za koju je koncesionar obavezan plaćati kontinuiranu koncesionu naknadu svake godine je milion tona proizvedenog uglja.

Po rečima ministra za privredu Zlatka Jelića, koncesionar je pre potpisivanja koncesionog ugovora dužan da dostavi snimak "nultog stanja" eksploatacionog polja, geodetski elaborat, dokaz o rešenim imovinsko-pravnim odnosima na eksploatacionom polju, te da plati prvu ratu jednokratne koncesione naknade.

- Očekujem da ćemo veoma brzo potpisati koncesioni ugovor sa Rudnikom mrkog uglja Kakanj - rekao je Jelić.

Napomenuo je da su u toku postupci dodele koncesije rudnicima u Brezi i Zenici, a na potezu su lokalne vlasti i dva ugljenokopa koji trebaju da donesu potrebne odluke.
Tagovi:
Zlatko Jelić
rudnik u Kaknju
Podelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.