NavMenu

Kazne za beogradske ugostitelje i do 100.000 dinara - Reklame na fasadama zaštićenih zgrada, samo uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Izvor: Politika Nedelja, 16.02.2020. 13:09
Komentari
Podeli
(Foto: Radovan1/shutterstock.com)
U centru Beograda na zgradama koje su pod zaštitom, a čije fasade su nedavno obnovljene, u toku je akcija kontrole reklama postavljenih na spoljnim zidovima tih zdanja. Prve kontrole su, kako navode u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, organizovane prema spiskovima odstupanja od projekta.

Od prošle sedmice na terenu se utvrđuje da li su reklame prodajnih, ugostiteljskih i drugih preduzeća propisno postavljene na zaštićene, nedavno obnovljene fasade u centru grada, piše Politika.

Jer, svi koji postavljaju reklame na zgradama koje su pod zaštitom o tome podnose elaborat Zavodu za zaštitu spomenika kulture, posle čega ova institucija daje saglasnost za postavljanje reklama. Ali, na više zaštićenih zgrada ustanovljeno je da reklame nisu u skladu sa odobrenim projektom.

Protiv onih koji nisu poštovali uslove iz elaborata biće podnete prijave. Kazne za postavljanje reklama van predviđenog plana, kako ističu u Sekretarijatu za inspekcijske poslove, iznose 100.000 dinara za pravna, 60.000 za odgovorna, a 10.000 za fizička lica.

– Naglašavamo i da vrsta kazne zavisi i od vrste prekršaja.

(Foto: Eli Nastasijević)
(Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na Kalemegdanu


Rešenje za postavljanje reklama do dva metra kvadratna u zaštićenim zonama izdaje Beogradska tvrđava uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Dakle, presudne su potrebne saglasnosti nadležnih organa i navedenog javnog preduzeća – ukazuju u sekretarijatu.

Kako je prošle sedmice ukazao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, kada se izreknu novčane kazne biće naloženo i da se u određenom roku reklame upodobe elaboratima. Ako to ne učine oni koji su te reklame postavili, u skladu sa propisima i ovlašćenjima nadležnih biće organizovano uklanjanje reklama.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Saobraćaj

Grad Beograd prodaje garaže - Početna cena 7.000 EUR

Grad Beograd oglasio je prodaju nepokretnosti u javnoj svojini, a reč je o garažnim prostorima u Ulici Salvadora Aljendea 18A. Na prodaju je ponuđeno 12 garaža, površine po 14 m2, koje se nude po početnoj ceni od po 7.000 EUR. Rok za podnošenje prijava je 30. april, a više detalja pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.