Izvor: eKapija | Subota, 15.02.2020.| 13:48
Izdvojite članak Odštampajte vest

Počeli radovi na beogradskom aerodromu - U toku izgradnja čekaonice, proširenje terminala i umetnuta pista do 2025.

(Foto: saiko3p/shutterstock)
Na Aerodromu Nikola Tesla u toku su pripremni radovi kao uvod u projekat modernizacije i proširenja aerodroma, predviđenog za 2020. godinu i na dalje. Pripremni radovi podrazumevaju izgradnju i opremanje nove čekaonice, optimalnog kapaciteta oko 140 putnika koji čekaju na ukrcavanje, na prizemlju koridora A, saznaje eKapija.

Čekaonica će imati dva direktna izlaza na platformu, a namenjena je putnicima avio-kompanija čije letelice ne koriste avio-mostove, rečeno je za naš portal iz kompanije Belgrade Airport.

- Očekuje se da ovi radovi budu završeni na proleće 2020. godine. Ova nova čekaonica poslužiće kao rezervni kapacitet za otpremu putnika do završetka radova na proširenju terminala, kako bi se osigurao nesmetan protok putnika i njihov komfor. Nakon toga, čekaonica će se koristiti kako bi se uvećao ukupan kapacitet aerodroma – objašnjavaju iz kompanije Belgrade Aiport.

Prema Planu detaljne regulacije, koji je eKapija nedavno predstavila, aerodrom u Beogradu trebalo bi da dobije umetnutu pistu kao i proširenje terminala. Ti radovi, kako je rečeno za naš portal, bi trebalo da budu završeni do 2025.

- Ceo projekat modernizacije, rekonstrukcije i proširenja, u okviru projekta koncesije, ima za cilj da proces kretanja putnika i boravka na aerodromu bude efikasniji i komforniji, kao i da se značajno unapredi nivo usluge i ponude sadržaja, a u skladu sa dobrom praksom kompanije. Najveći deo radova biće izveden u periodu od narednih pet godina, što između ostalog, uključuje i proširenje terminala, umetnutu pistu i rulne staze, dodatne parking pozicije za parkiranje aviona, novu platformu za odleđivanje i sprečavanje aviona od zaleđivanja, dodatna parking mesta za automobile, nove pristupne puteve - navode iz kompanije.

Inače, u području aerodroma, prema PDR-u, mogli bi da se realizuju i sadržaji poput hipermarketa, retail parkova i železnice.

Iz kompanije napominju da se obim objavljenog Plana detaljne regulacije odnosi na daleko šire područje (hipermarket, outlet, retail parkovi, železnica, gasovod itd.) u odnosu na master plan radova i projekat koncesije, kojim se bavi kompanija Vinci a koji obuhvata samo područje koncesione lokacije.

- Područje koncesione lokacije je jasno prikazano u Planu detaljne regulacije i odnosi se, pre svega, na područje u okviru postojeće granice aerodroma i zemljišta u vlasništvu AD Aerodroma Nikola Tesla. Poređenja radi, područje za čiji razvoj je zadužena naša kompanija je manje od četvrtine ukupne površine obuhvata plana - ističu iz Belgrade Airport-a.

Za većinu radova, naročito onih koje su u obavezi da izvedu u prvom investicionom ciklusu, a prema Ugovoru o koncesiji, Belgrade Airport ima zaključen ugovor sa kompanijom Vinci Terna Construction JV d.o.o.

- To je zajednička firma kompanije Vinci Construction, koja je deo grupe Vinci i grčke GEK Terna, sa prethodnim iskustvom na projektima u Srbiji. U skladu sa potrebama projekta, oni će zapošljavati lokalne projektante i podizvođače radova, a u skladu sa uslovima kvaliteta i kapaciteta naše kompanijske politike. Deo poslova će kompanija Belgrade Airport direktno ponuditi projektantskim i građevinskim kompanijama na tržištu – kažu iz kompanije Belgrade Airport.

Podsetimo, Vinci Airports upravlja poslovanjem 45 aerodroma širom sveta. Kompanija je 22. marta 2018. sa Vladom Republike Srbije potpisala ugovor o dvadesetpetogodišnjoj koncesiji Aerodroma Nikola Tesla, nakon čega je osnovala preduzeće Belgrade Airport (ranije Vinci Airports Srbija d.o.o) koje će u periodu koncesije upravljati Aerodromom Nikola Tesla.

Do kraja koncesionog perioda u Srbiji, kako je rečeno za naš portal, očekuju da će dostići 15 miliona putnika.

S.Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE