NavMenu

Francuske arhitekte predlažu novi dizajn krova katedrale Notre Dame - Solarne ploče i urbani vrt za beskućnike (VIDEO)

Izvor: Kvadrat.ba Subota, 15.02.2020. 08:41
Komentari
Podeli
(Foto: Chris Linnett/Unsplash)
Pariška arhitektonska kompanija Vincent Callebaut predložila je novi ekološki prihvatljiv dizajn za krov katedrale Notre Dame u Parizu, koji uključuje solarne ploče i urbani vrt koji mogu da pomognu da se prehrane siromašni i beskućnike grada.

Dizajn za novi krov katedrale Notre Dame je fokusiran na održivost životne sredine, koji sadrži lagani ugljenični otisak, solarnu energiju i urbani vrt integrisan u konstrukciju.

Dizajn čini stakleni krov koji predstavlja modernu adaptaciju originala nedavno izgubljenog u požaru. Sa četiri zabatna zida, ispoštovana je izvorna geometrija potkrovlja, ukupne visine 10 metara. Poštujući inherentna načela nagiba i građevinskih opterećenja objekta prema potpornim polulukovima i unutrašnjim potpornim stubovima, četiri linije krova i četiri linije krovnih rebara se savijaju i spajaju zajedno u skladu prema vrhu, stvarajući parametrijsku i svetlosnu geometriju.

Dizajn ima gradsku farmu ugrađenu u potkrovlje koja može da proizvodi voće i povrće koje bi moglo da prehrani siromašne i beskućnike Pariza. Akvaponika i permakultura proizvode do 25 kg voća i povrća po metru kvadratnom godišnje. Dakle, do 21 tona voća i povrća mogla bi se ubrati i direktno preraspodeliti besplatno svake godine. U tu svrhu na pijaci Notre-Dame svake bi se sedmice podržavalo tržište poljoprivrednika.

Sama konstrukcija krova izgradila bi se pomoću greda od karbonskih vlakana i hrastovine, a ne od čelika, a ugljenični otisak konstrukcije bi se sveo na minimum. Grede bi podupirale stakleni krov koji bi uključivao solarnu oblogu koja bi opskrbljivala više energije nego što je katedrala trenutno treba, deleći tako višak energije u okolne objekte. Drveni okvir prekriven je trodimenzionalnom kristalnom oblogom od stakla podeljenom na fasetirane dijamantne elemente. Ovi se kristali sastoje od organskog aktivnog sloja, napravljenog od ugljenika, vodonika, azota i kiseonika koji apsorbira svetlost i pretvara se energija, sačuvana u vodonikovim gorivnim ćelijama, koja bi se ravnomerno preraspodelila u katedrali.

Kako bi se izbegao efekat staklene bašte, ove se kristalne ljuskice otvaraju na dnu okvira duž akroteriona i transepta, stvarajući tako prirodan protok vazduha prema vrhu spirale, omogućujući prirodnu ventilaciju. Ova prirodna ventilacija, čiji rad je srodan unutrašnjosti termitskog nasipa, osigurava izvrsne zračne performanse. Arhitekte su ovaj dizajn nazvali Palingenesis – grčki izraz za reinkarnaciju ili ponovno rođenje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  IT, Telekomunikacije

Telekom Srbija grupa i zvanično na nemačkom tržištu - MTEL Nemačka otvorila vrata svojih poslovnica

Telekom Srbija grupa nastavlja sa širenjem poslovanja u Evropi. Na svečanosti organizovanoj povodom otvaranja poslovnica u Menhengladbahu i Dizeldorfu, generalni direktor Telekoma Srbija, Vladimir Lučić i generalni direktor MTEL Nemačka, Stefan Božić, presecanjem vrpce simbolično su otvorili novo prodajno mesto kompanije MTEL Nemačka i na taj način označili još jedan značajan korak u širenju poslovanja ove kompanije na velikim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.