Izvor: Dnevnik | Petak, 14.02.2020.| 13:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nepokretna kulturna dobra u Subotici zasijaće novim sjajem - Rekonstrukcija fasada mađarske i bečke secesije

Ilustracija
Fasade zgrada u centru Subotice biće obnovljene kroz projekat unapređenja turistikih potencijala na ruti secesije "Art nouveau u Subotici", za koji je izdvojeno 247 miliona dinara.

Od toga je Uprava za kapitalna ulaganja APV učestvovala sa 200 miliona dinara, dok je Grad sufinansirao ostatak novca. Radovi obuhvataju revitalizaciju fasada, izvođenje konzervatorsko-restauratorskih i građevinsko-zanatskih radova, kao i angažovanje stručnog i konzervatorskog nadzora.

Projektom su obuhvaćene zgrade na adresama Кorzo 4, Branislava Nušića 2 i Trg republike 2, koje se nalazi u okviru kulturno-istorijske celine gradskog jezgra Subotice i koje su još pre tri decenije proglašene za nepokretno kulturno dobro od velikog značaja rešenjem Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Subotica.

Za ulične fasade i krovove tri zgrade koje okružuju rekonstruisano Narodno pozorište, planirana je sanacija, rekonstrukcija i restauracija, zbog lošeg stanja u kojem se nalaze.

Кad je reč o zgradi na adresi Кorzo 4, koja pripada jednoj od najlepših i najraskošnijih fasada, rađena je u stilu mađarske secesije koje su projektovali Marcel Кomor i Deže Jakob za Subotičku trgovačku banku. Veoma bogatim i raznovrsnim ukrasima na fasadi mogu se videti mnogobrojni narodni motivi. Najpoznatiji od njih su devojke koje naslonjene na ruke, posmatraju prolaznike, kao i velika košnica, koja predstavlja simbol bankarstva, štednje i radinosti.

Zgradu Najamne palate na adresi Branislava Nušića 2 projektovao je Pal Vadas, na zehtev Grada i u njoj su bili smešteni luksuzni stanovi koje je Gradski senat izdavao. U tom objektu dugo godina poslovala je i Gradska štamparija, dok Subotičani pamte poslastičarnicu, koja je radila u prizemlju. Zgrada je rađena u geometrijskoj varijanti bečke secesije i ima oslikane medaljone sa predstavama ptica u plavo-crvenoj boji.

Fasada zgrade na adresi Trg republike 2 nalazi se u najgorem stanju i sagrađena je po projektu Alfreda Hajoša u stilu bečke secesije. Zgrada je prepoznatljiva po ovalnoj osnovi i velikoj polukružnoj fasadi, a zbog višegodišnjeg propadanja i neodržavanja, rekonstrukcija je neophodna.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.