Izvor: eKapija | Petak, 14.02.2020.| 12:06
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kontrolori SMATSE traže bolji prostor za rad - Raspisan tender za adaptaciju operativne sale Centra kontrole letenja Beograd

Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)
Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA raspisala je tender za izradu tehničke dokumentacije za adaptaciju operativne sale Centra kontrole letenja Beograd (CKL), u Surčinu.

Kako se navodi u tenderu, prostorija površine oko 700 m2 iz koje se vrši operativno upravljanje vazdušnim saobraćajem, a gde su smešteni kontroli, ne zadovoljava, trenutno, uslove zaposlenih.

Naime, usled konstantnog povećanja broja preleta, usložnjavanja sistema vazduhoplovne tehnike i aktiviranja dodatnih radnih pozicija primećene su učestale primedbe na udobnost rada u navedenom prostoru, koje merenjima nisu utvrđena, a koje zaposleni osećaju.

Cilj i svrha izrade tehničke dokumentacije je da se otklone primedbe korisnika koje se odnose na neprijatno strujanje vazduha u prostoriji u letnjem i zimskom periodu.

Kako se ističe, sve radove je moguće izvoditi samo noću i u doba godine kada je najmanji intenzitet saobraćaja.

Inače, zgrada CKL u Surčinu projektovana je u periodu 2006. do 2009. godine, a građena od 2009. do 2011. godine. Upotrebnu dozvolu ima od maja 2011. godine.

Koristi se neprekidno (24 časa, 365 dana u godini) za operativno upravljanje vazdušnim saobraćajem, prvenstveno za pružanje usluge oblasne kontrole letenja iznad teritorija više zemalja, kao i za prateće poslove iz svoje delatnosti.

Rok za dostavljanje ponuda je 16. mart do 10 časova, a otvaranje ponuda održaće se istog dana, pola sata kasnije.

Više o tenderu pogledajte OVDE.

Podsetimo, SMATSA je nedavno potpisala Ugovor za radove na izgradnji proširenja (aneksa) zgrade CKL u Beogradu sa savremenim tornjem visine 75 metara. Vrednost ugovora je 17,5 mil EUR.

Kako eKapija nezvanično saznaje, kamen temeljac za izgradnju tornja, trebalo bi da bude postavljen krajem februara.


S. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.