Izvor: Vino.rs | Četvrtak, 13.02.2020.| 14:23
Izdvojite članak Odštampajte vest

Prvo srpsko vino koje košta više od 100 EUR, dolazi iz Negotina

Ilustracija (Foto: Pixabay / Vinotecarium )
U Srbiji je sve prisutnija praksa da pojedinim vinima cena u vinotekama raste iz godine u godinu, a promene se događaju i češće. Tako smo dočekali i prvo srpsko vino, koje je probilo cenu od 100 EUR za standardnu bocu.

Reč je o vinu Kremen Kamen 2015 negotinske vinarije Matalj, jednom od najnagrađivanijih srpskih vina koje je u jednoj beogradskoj vinoteci dostiglo cenu od 12.900 dinara. A samo godinu dana mlađa berba istog vina staje (svega) 4.735 dinara, dok je ona starija, iz 2011. godine, koja je ponela i naziv najboljeg vina Srbije na Velikom testu Vino.rs 2013. godine dostupna samo u jednoj vinoteci i to po ceni od 19.000 dinara!

Vino Stari Zavet 2011 vinarije Janko, koje je svojevremeno osvojilo regionalni trofej na Decanteru, što je za sada i dalje najveći uspeh nekog srpskog vina na ovom najprestižnijem ocenjivanju, u prodaji je po ceni od 7.000 dinara.

- Uskoro se spremam da promenim čepove, nakon čega će cena porasti na 100 EUR, pošto ću tom prilikom sigurno nekoliko boca morati da odbacim. Znači, ko prvi boci, njegova buteljka – kaže Dragan Vasić Janko, vlasnik vinarije.

Portal Vino podseća da su pre samo šest-sedam godina pravi šok na domaćem vinskom tržištu cenom izazvala pojedina srpska vina. Bilo je mnogo mišljenja da je oko 30 EUR previše za kupovnu moć potrošača, ali i za domaći vinski proizvod, pa je shodno tome ovim retkim etiketama predskazivana neslavna budućnost.

Ipak, vina koja su na police vinoteka stigla s cenom od oko 3.000 dinara pokazala su da imaju kupce, baš kao i tada ubedljivo najskuplje srpsko vino vinarije Tri Oraha, koje je stajalo 5.000 dinara.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.