Izvor: eKapija | Četvrtak, 13.02.2020.| 11:41
Izdvojite članak Odštampajte vest

Desing taste centar na sajmu Agro Belgrade 2020 - Čips od duleka i cvekle, veganske ćufte, sir sa medom... (FOTO)

(Foto: eKapija)
Malim firmama koje tek ulaze na tržište ili pokušavaju da se probiju nekim inovativnim proizvodom, podrška je veoma važna. To se naročito odnosi na poljoprivredni i prehrambeni sektor u kojem je konkurecija zaista velika, pa svaki vid pomoći, od tehnološke do marketinške, proizvođačima mnogo znači.

Takvu podršku visokokvlatetnoj proizvodnji hrane već dve godine pruža Premium Food Desing Hub, USAID-ov Projekat za konkurentnu privredu, putem biznis akceleratora Desing taste centar.

Neki od prošlogodišnjih učesnika u DTC habu, o kojima je eKapija već pisala, svoje proizvode predstavili su i na nedavno održanom prvom specijalizovanom zajmu za voćarstvo, vinogradarstvo i povrtarstvo, Agro Belgrade 2020.


Firma Živi sto doo iz Kraljevaca kod Rume je među onima koji ne konzumiraju meso već poznata po svom proizvodu Vegapčić - vegetarijanskoj varijanti ćepava napravljenoj od proklijalih zrna pšenice koja simulira ukus tradicionalnog srpskog ćepava.

Na sajmu Agro Belgrade posetioci su imali priliku da vide i probaju njihov novi proizvod - Vegapčić ćufte.
(Foto: eKapija)
- Ovaj pikantni proizvod napravljen je u okviru Desingovog haba, takođe od proklijale pšenice, a u svom sastavu ima i crni i beli luk, biber, ljutu papriku i tartufe - rekao nam je direktor firme Bogdan Bogdanović.

Pored ćevapa i ćufti, firma Živi sto od proklijalih semenki žita pravi i veganske burgere, kao i vegapčić nadev koji je zamena za mleveno meso.

Iz firme ističu da njihove proizvode, pored zdravstvenih prednosti, izdvaja i to što su jedini ovog tipa u svetu, a kuriozitet je i da je vegapčić nastao nakon niza eksperimenata u okviru procesa proizvodnje organske hrane za životinje bazirane na proklijalom semenu.


U okviru Desingovog haba posetiocima sajma Agro Belgrade 2020 predstavilo se i socijalno preduzeće Agro Iris iz Šapca, sa svojim brendom Zadruga.

- Uz pomoć haba izbacili smo na tržište dva nova proizvoda koja smo i prikazali ovde na sajmu. To su sušeni dulek čips i sušena cvekla čips, a Desing nam je mnogo pomogao u razvijanju proizvoda, od mentorske podrške, preko tehnološkog procesa proizvodnje, do marketinške strategije - ističe direktor Mladen Stanković.
(Foto: eKapija)
On je dodao da firma još uvek usavršava tehnologiju ovih jedinstvenih proizvoda i da se tek očekuje njihov plasman na tržište, a da od sajma Agro Belgrade očekuje da ljudi prihvate ova dva nova čipsa, kao i povećanje vidljivosti brenda.

Inače, Agro Iris u ponudi već ima i tri svoja proizvoda sa kojima su i započeli kreiranje brenda - sušenu jabuku čips, sušenu krušku komadići i sušenu šljivu bez koštice.


Na štandu Desingovog tasting centra sreli smo i stare znance, predstavnike Radanske ruže, socijalnog preduzeća iz Lebana o kojem je eKapija već pisala. Nismo mogli da odolimo nihovom odličnom domaćem ajvaru od cepkane autohtone sorte paprike sa obronaka planine Radan. Rame uz rame sa ajvarom bio je i Maliđano, jedinstveni proizvod od zelene paprike, plavog paradajza i začina, a Radanska ruža odnedavno u svom asortimanu ima i organski ajvar sa maslinama i maslinovim uljem, brašno od organskog pasulja...
(Foto: Radanska ruža/Facebook)
Posetioce Desingovog štanda oduševio je i inovativni, ekološki MOCaMELA sir parenog testa sa medom i melasom, presvučen pčelinjim voskom, proizvod studentskog CandyMoo tima .

Pogledajte i ostale priče sa sajma Agro Belgrade 2020.

B. Petrović

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.