NavMenu

Šta nedostaje Rudniku da bi privukao više turista

Izvor: RTS Četvrtak, 13.02.2020. 09:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shaiith/shutterstock.com)Ilustracija
Prirodne lepote Rudnika, planine na samo sto kilometara od Beograda, još nisu dovoljne poznate, niti su iskorišćene sve mogućnosti za turizam. Za bolje predstavljanje i razvoj rudničkog kraja potrebna su nova ulaganja. Podsetimo, u planu je gradnja otvorenog bazena na Rudniku, kao i vizitorskog centra.

Najlepša planina Šumadije najbolje se upoznaje u hodu. Obeležene su brojne planinarske staze i staze zdravlja, pa u lepoti šumovitog Rudnika uživaju zaljubljenici u prirodu, uz odmor u seoskom ambijentu gotovo netaknutog planinskog kraja.

- Prvenstveno im se dopada svež vazduh na Rudniku i dopada im se pogled, posle toga naša hrana – junetina ispod sača, lepinje sa kajmakom i pršutom, sve domaće - objašnjava Danka Petrović sa Rudnika.

Vazduh opija, a pogled sa rudničkih vrhova zaista ostavlja bez daha. Rudničani kažu da tokom godine imaju veliki broj i sunčanih i snežnih dana.

Tu se ukrštaju vetrovi, a osam vrhova je iznad hiljadu metara nadmorske visine. Zato je Rudnik proglašen za vazdušnu banju još 1922. godine.

- I od tada su počeli znameniti Beograđani da dolaze i da grade svoje vile i letnjikovce na Rudniku i zimovnike, pa su preko zime boravili na skijanju, a preko leta na letovanju - priča hroničar Rudnika Momčilo Paunović.

Rudnik je prepoznatljiv na turističkoj mapi Srbije, jer već ima veliki broj seoskih turističkih domaćinstava koji rado, više od decenije, dočekuju goste.

- Lokalna samouprava planira izgradnju otvorenog bazena, a planira se izgradnja vizitorskog centra na Rudniku. To bi u svakoj varijanti kompletiralo ponudu, turističku ponudu Rudnika, samim tim bi on bio interesantniji i lepši za naše goste - ističe direktor Turističke organizacije Gornji Milanovac Desimir Ćalasan.

Bogat šumama i izvorima Rudnik čuva predanja i istoriju. Poznato je da je u srednjem veku bio važan rudarski, trgovački i strateški centar.

Na taj period podseća i spomenik prirode Ostrvica gde je na ostatku razorene vulkanske kupe postojalo vojno utvrđenje.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.