NavMenu

Rok za uplatu godišnjeg poreza na imovinu za prvi kvartal 2020. godine u petak - Koliko je povećanje u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu?

Izvor: Tanjug Četvrtak, 13.02.2020. 09:25
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wutzkohphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Rok za uplatu godišnjeg poreza na imovinu za prvi kvartal 2020. godine ističe u petak, 14. februara, a obveznici ga plaćaju u visini poslednje rate za četvrti kvartal 2019. godine.

Kako piše današnja Politika, za svaki dan kašnjenja uplate poreza na imovinu obveznik plaća zateznu kamatu od 11%, a za izbegavanje plaćanja te obaveze predviđena je kazna od 5.000 dinara.

Kako se navodi, poreska osnovica svake godine se određuje u novembru, a prema gradskoj odluci u pojedinim delovima grada namet za 2020. godinu biće veći i do 8%, ali samo u zonama u kojima je vrednost kvadratnog metra nepokretnosti porasla.

Vlasnici stanova u Beogradu će tako platiti porez veći za najviše 2%, za koliko je otprilike povećana vrednost nekretnina u skoro svim zonama, dok će vlasnici kuća plaćati porez manji za 1% do 2%, osim u zoni zaštite zelenila i zoni ulaznih pravaca.

Manji porez plaćaće i vlasnici poslovnih zgrada, ali će vlasnici garaža u ekstrazoni poslovanja platiti za 10% veći porez, odnosno u prvoj zoni 4%.

U pojedinim zonama grada Niša može se očekivati povećanje poreza od 2%, a u drugim smanjenje od 2%, dok će u Novom Sadu visina poreza na imovinu za fizička lica ostati na prošlogodišnjem nivou.


Najveće uvećanje, ali i umanjenje poreza osetiće građani Kragujevca, gde će porez na stanove u ekstrazoni biti uvećan za 3%, odnosno 8% u trećoj i četvrtoj zoni stanovanja.

U tom gradu porez za kuće u ekstra i prvoj zoni biće niži za oko 10%, a u drugoj zoni za 7%.

Kako navodi list, većina gradova i opština povećala je obuhvat naplate poreza na imovinu, o čemu govori podatak da su prihodi od poreza na imovinu u 2018. godini iznosili 49,5 milijardi dinara, a 2017. godine 45,6 milijardi dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Finansije

Mali: UK Export Finance zainteresovan za finansiranje nekoliko projekata u Srbiji

UK Export Finance (UKEF) zainteresovan je da podrži nekoliko projekata u Srbiji, najavio je ministar finansija Siniša Mali. On se sastao sa Timom Reidom, generalnim direktorom UK Export Finance. Razgovarali su o nekoliko značajnih projekata širom Srbije koje ta finansijska institucija želi da podrži. - Drago mi je što sam imao priliku da predstavim naše makroekonomske rezultate, za koje smo dobili pohvale, ali i da čujem da je UK

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.