NavMenu

Ratari bi već sada trebalo da izvrše prvu prihranu ozimih kultura

Izvor: Tanjug Četvrtak, 13.02.2020. 09:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / barskefranck)Ilustracija
Kiša koja je padala proteklih dana dobra je za ozime kulture koje su tokom jesenje setve na području Topličkog okruga zasejane na površini od 12.500 hektara.

Stručni saradnik u Odeljenju za poljoprivredu Gradske uprave Grada Prokuplja, Žarko Ratković, kaže da su padavine pozitivno uticale na razvoj pšenice, ječma i drugih ratarskih kultura.

Kako se navodi na sajtu Grada Prokuplja, pšenica, koja je zasejana u optimalnom roku, nalazi se u fazi bokorenja, a one koje su zasejane posle tog roka, imaju tri do četiri lista.

Jutarnji mrazevi i visoke dnevne temperature nisu oštetili ratarske kulture.

- Ako žele dobar kvalitet i rod, ratari bi već sada trebalo da izvrše prvu prihranu ozimih kultura mineralnim đubrivom KAN. Druga prihrana, trebalo bi da se obavi krajem februara ili početkom marta - savetuje Ratković.


Sunčane januarske i prve februarske dane maksimalno su iskoristili i voćari.

Neki su presađivali višnje, šljive i druge voćne zasade u svojim voćnjacima, dok su neki, novom sadnjom, formirali voćnjake, veliki broj voćara već je obavio i rezidbu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Gradiće se parking na Jastrepcu u okolini Kruševca

Gradska uprava grada Kruševca raspisala je javni poziv za izgradnju parking prostora sa pristupnom saobraćajnicom na planini Jastrebac. Procenjena ukupna vrednost radova bez PDV-a iznosi 24.196.392 dinara. Rok za prijavu je 13. maj. Detalje pogledajte OVDE.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.