NavMenu

Stranci stare u srpskim domovima - Odnedavno u ustanovama za smeštaj mogu da borave i ljudi iz inostranstva

Izvor: Večernje novosti Sreda, 12.02.2020. 16:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Diego Cervo/shutterstock.com)Ilustracija
U srpskim domovovima za stare odnedavno mogu da borave i stranci, i to pod istim uslovima kao i korisnici iz Srbije. Nekoliko njih, iz susednih zemalja, već je iskoristilo ovu mogućnost i smešteni su u privatnim ustanovama uglavnom u pograničnim gradovima.

Izmenama i dopunama Zakona o strancima u odeljku "Privremeni boravak po osnovu lečenja ili nege" u članu 53 regulisano je da stranac koji priloži dokaz da će zdravstvena ili ustanova socijalne zaštite pružiti adekvatne usluge potrebnog lečenja ili nege može dobiti boravišnu vizu.

- To znači da je proširen onaj član zakona koji je ranije dozvoljavao boravak samo u slučaju zdravstvene zaštite i na socijalnu zaštitu - kaže Rade Milovanović, predsednik Udruženja privatnih ustanova za smeštaj starih. - Ugovor potpisan sa domom za stare je propusnica za produženje boravišne vize od 90 dana na 12 meseci.

Sagovornik Novosti objašnjava da korisnik-stranac kada istekne taj rok ne mora da izlazi iz zemlje da bi produžio boravak. I posle godinu dana dovoljno je da samo podnese novi zahtev lokalnoj policijskoj upravi i moći će da nastavi da živi u našoj zemlji.

Dragan Đurkić, vlasnik ustanove Topalović iz Kladova, već nekoliko meseci pregovara oko smeštaja rumunskih državljana u svoj dom. Objašnjava da su blizina državne granice, nepostojanje jezičke barijere i isti mentalitet dobra preporuka.

- Odmah preko Dunava je veliki grad Turnu Severin sa 100.000 stanovnika i najveći broj zainteresovanih je upravo odavde - kaže Đurkić. - Ulaskom u Evropsku uniju Rumuni masovno napuštaju zemlju, a stari roditelji ostaju sami. Pomoć im je neophodna, a kvalitet usluge u Srbiji je na mnogo višem nivou nego kod njih, pa je i to jedan od razloga što žele smeštaj preko granice.

On objašnjava da i stranci i naši imaju potpuno istu uslugu i cenu. To je za oko 100 EUR manje nego u rumunskim domovima, a kvalitet je daleko bolji. Rumuni, tvrdi Đurkić, nisu zakonski regulisali ovu oblast i kod njih i dalje postoji mnogo nelegalnih domova za stare, ljude smeštaju po privatnim kućama bez dozvole, a u sobama je uglavnom po pet-šest osoba.

- Većina naših ustanova za stare, i privatnih i državnih, na daleko je višem nivou - naglašava on.


Ni papiri nisu problem

Smeštaj stranaca u domovima za stare u Srbiji ne traži nikakvu posebnu papirologiju. Kao i svi stranci, moraju da poseduju pasoš, a vlasnici privatnih ustanova insistiraju jedino na medicinskoj dokumentaciji koja ne mora da bude ni prevedena na srpski, već oni to rade o svom trošku.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.