NavMenu

Šta je influenser ugovor?

Izvor: eKapija Sreda, 12.02.2020. 15:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: NotarYES/shutterstock.com)Ilustracija
Kako piše advokatska kancelarija Naumović i partneri, malo je poznato da se prvim marketing influenserom u istoriji smatra britanski kralj Džordž III, koji je 1760-ih godina dodelio kraljevsku oznaku poverenja grnčaru Džosaji Vedžvudu. Time je brend Wedgwood značajno povećao svoju prodaju u odnosu na konkurente na tržištu. Širom sveta, vrlo brzo su marketari prepoznali značaj koji influenseri imaju za plasman proizvoda.

Ako imate aktivan profil na bilo kojoj društvenoj mreži, sigurni smo da među osobama koje pratite postoji bar nekoliko influensera, navodi se na sajtu advokatske kancelarije Naumović & Partners.


Šta je influenser ugovor?

Ugovorom se određuje jasan i precizan obim posla, definiše se na kojim društvenim platformama, u koje vreme i na koji način će influenser objavljivati određeni sadržaj kojim će reklamirati određeni proizvod, događaj ili mesto. Uvek je dobro da uredite format isporuke odnosno na koji način će influenser dostaviti svoj krajnji "proizvod". Obratite pažnju na činjenicu da bi trebalo da se influenser obraća javnosti u vezi sa vašim proizvodom ili uslugom u skladu sa vašim poslovnim principima i na način prilagođen vašem brendu. Na kraju, uspostavite konačnu nadležnost pre same distribucije "proizvoda influensera" odnosno uredite čija je reč poslednja kada je u pitanju sadržaj koji će biti distribuiran.

Nekad se prava i obaveze definišu i takozvanim "Master Influencer Agreement"-om, kojim marketinške agencije ili brendovi postavljaju temelje komunikacije influensera sa javnošću.


Proizvod je vaš, a post je pripremio i objavio influenser – kome pripada objavljeni post?

Momenat da definišete prava intelektualne svojine u vezi sa postovima influensera je upravo onda kada se pregovara i priprema odgovarajući ugovor, kako bi se kasnije izbegao bilo kakav spor u vezi sa takvim pravima. Zato uvek imajte na umu šta želite da zadržite i kontrolišete i kome šta pripada. Nije dobro da to prepuštate zakonu. Zakon je najčešće spor i ne reguliše nove društveno-ekonomske odnose koji se s vremena na vreme javljaju u društvu


Šta ako influenser reklamira vašu konkurenciju?

Ne samo da je moguće, već je i poželjno da obezbedite da influenser ne dođe u "sukob interesa" tako što će reklamirati i proizvode drugog brenda slične vašem proizvodu, u isto vreme kada reklamira i vaš proizvod. U ovom slučaju, potrebno je da pažljivo formulisanim odredbama definišite te odnose, uključujići i eventualno obeštećenje.


Obezbedite poštovanje propisa

Naročito je važno da obezbedite da vaše aktivnosti uvek budu usaglašene sa mnogobrojnim standardima koji važe na globalnom nivou i lokalno, a regulišu oblast reklamiranja i zaštite potrošača. U pravno razvijenim sistemima, postovi influensera kojima se reklamiraju određeni brendovi na osnovu unapred dogovorene saradnje, ili ukoliko postoji bilo kakav odnos povezivanja između influensera i brenda, označavaju se kao "paid partnership", što omogućuje sveobuhvatnu zaštitu potrošača.


Šta je sa porezima?

Saradnja sa influenserom podrazumeva i značajne poreske izazove koje je potrebno regulisati ugovorom, u suprotnom postoji rizik da vam na vrata pokuca poreska kontrola, a ako poreska pitanja niste regulisali i poreske obaveze propisane zakonom ne izmirujete, možete biti obavezani da platite ekstremno visoke kazne.


Zaključak

Prvo pravilo biznisa je Protect your business! Drugo pravilo je uvek poštuj prvo pravilo! Prema tome, zaštitite svoj biznis ugovorom!
Komentari
Vaš komentar

Top priče

21.04.2024.  |  Građevina

Cveta visokogradnja u Kraljevu - Sve interesantnija i Ribnica

Poslednjih godina gradi se veliki broj zgrada u prvoj gradskoj zoni u Kraljevu. Na nekoliko lokacija u užem i širem gradskom jezgru niču višeporodični stambeni objekti. - Trenutno je u izgradnji devet zgrada u užoj gradskoj zoni, a one su u različitim fazama izgradnje - kaže Zvonko Kovačević rukovodilac Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo i stambeno-komunalne delatnosti. U toku su i završni radovi na dve zgrade u Zelenoj gori, a

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.