NavMenu

Ove godine pet konkursa za novac IPARD-a - Prvi put dostupan i budžet za ulaganje u ruralni turizam

Izvor: Politika Utorak, 11.02.2020. 17:33
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Lorenza62/Shutterstock)Ilustracija
Poljoprivrednicima će ove godine iz IPARD fonda na raspolaganju biti 58 mil EUR. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović najavio je da će oni u 2020. moći da konkurišu za sufinansiranje iz evropskog budžeta za nabavku novih traktora, kao i za izgradnju skladišta, plastenika, farmi i podizanje voćnjaka.

Očekuje se da će u narednom periodu proizvođači više konkurisati za subvencije i novac koji će ulagati u preradu. Planirano je da se raspiše pet konkursa. Jedan poziv – za investicije u preradu – je u toku i traje do kraja februara.

Prvi put će biti dostupan i budžet za ulaganje u ruralni turizam (oko 10 mil EUR) i taj konkurs verovatno će biti raspisan u aprilu. Nedimović je objasnio da je ovaj novac namenjen onima koji se bave poljoprivredom, a žele da svoju hranu plasiraju turistima, ali i za investicije u infrastrukturu. Kako je istakao, ovo je veoma važno i za istočnu i za zapadnu Srbiju.

Srbiji je iz IPARD fondova odobren budžet od 225 mil EUR u četvorogodišnjem periodu. Naša država je pre dve godine formalno ispunila uslove da koristi novac iz evropskog pretpristupnog fonda za agrar, ali smo praktično tek 2019. počeli da povlačimo novac.

Nedimović je nedavno izjavio da je, od kada smo akreditovani, bilo raspisano sedam poziva, a da je oko 70%novca usmereno prema poljoprivrednim proizvođačima. Deo tih para je već isplaćen, a preostali deo zahteva se još obrađuje.

Do sada je najveće interesovanje vladalo za kupovinu traktora i čak 60% zahteva stiglo je upravo za nabavku mehanizacije. Po pravilima IPARD-a, iz zajedničkog budžeta finansira se 65% bespovratnog novca, dok preostalih 35 ulaže poljoprivrednik. Prema informacijama iz decembra prošle godine, na dosadašnjih šest javnih poziva u okviru IPARD-a stigla su 1.173 zahteva, vrednosti procenjene na oko 103,6 mil EUR.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj, Finansije

Feka Automotive gradi energetski efikasan proizvodni objekat - EBRD odobrila 15 mil EUR

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) podržava ovu investiciju odobravanjem kredita od 15 mil EUR kompaniji Feka Automotive (Feka), proizvođaču automobilske rasvete iz Srbije. Feka, koja ima ugovore o snabdevanju sa vodećim međunarodnim proizvođačima automobila kao što su Tojota, Folksvagen i Stelantis, koristiće sredstva da poboljša svoju ukupnu efikasnost i poveća dostupnost pouzdanih uređaja za osvetljenje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.