NavMenu

Pad cene sirove nafte za 20% na globalnom tržištu - Pojeftiniće gorivo u Srbiji?

Izvor: Blic Utorak, 11.02.2020. 12:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Maria Sbytova/shutterstock.com)Ilustracija
Zbog posledica korona virusa, cena nafte na svetskom tržištu pada već petu nedelju zaredom, gorivo je već pojeftinilo i u Srbiji, a poznavaoci najavljuju da su trenutne, niže cene, na pumpama u našoj zemlji tek početak.

Računice pokazuju da bi pad cene sirove nafte za 20% na globalnom tržištu mogao da donese pojeftinjenje goriva u Srbiji od 6% po litru, što bi u slučaju dizela značilo nižu cenu za 10 dinara, a u slučaju benzina pojeftinjenje do oko 9 dinara.

Na londonskom tržištu cena barela je samo prošle nedelje pala za 6,3%, na 54 USD, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,4%, na 50 USD. Krajem prošle godine, barel je koštao 83 USD, a 2014. godine i do 100 USD.

Kretanja na svetskim berzama već su odrazila i na tržište naftnih derivata u Srbiji, pa tako podaci Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) pokazuju da je u periodu od 20. januara do 3. februara prosečna cena litra dizela na benzinskim stanicama u Srbiji smanjena za 1,02 dinara, a benzina za 0,35 dinara.


Nebojša Atanacković, suvlasnik privatne naftne kompanije u Srbiji, kaže da nema dileme kako je korona virus uticao na pad cena nafte na globalnom nivou, pošto je Kina i drugi najveći svetski potrošač sirove nafte i nema sopstvene izvore, ali i veliki uvoznik. Manjak tražnje izazvao je i nižu cenu derivata na svetskim berzama.

- Trend pada cena goriva u Srbiji i u zemljama u okruženju zadržan je i u prošloj nedelji, a Srbija je i dalje u samom vrhu na listi cena dizela i TNG-autogasa, dok je cena benzina malo iznad regionalnog proseka - kaže u razgovoru za Blic Biznis Tomislav Mićović, generalni sekretar UNKS.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.