Izvor: eKapija | Utorak, 11.02.2020.| 15:45
Izdvojite članak Odštampajte vest

Agro Belgrade 2020 - Mineralna đubriva i biostimulatori za otpornije biljke i bolji prinos (FOTO)

(Foto: eKapija)
Svi koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom znaju važnost mineralnih đubriva kako bi krajnji rezultat bio zdrava i pravilno ishranjena biljka.

Na nedavno završenom prvom specijalizovanom sajmu za voćare, povrtare i vinogradare, Agro Belgrade 2020, koji je održan baš u pravo vreme, pred kraj zime, kada je biljkama potrebna dodatna stimulacija, proizvođači su predstavili novitete kada je reč o mineralnim đubrivima, ali i mikroelemente koji dodatno stimulišu razvoj biljke i jačaju njene odbrambene sposobnosti.

Novosadska firma Horticentar Adria, koja je zvanični distributer holandskih mineralnih đubriva Van Iperen International.

- Tržište je zasićeno đubrivima i mi pokušavamo da pružimo holandski kvalitet. Naša đubriva su đubriva visoke čistoće, koja sprečavaju zapušavanja - istakla je Jelena Blagojević ispred firme Horticentar Adria, koja se na sajmu predstavila programom holandskog proizvođača.

Posetioci su imali priliku da vide i kupe IPE tehnologiju - niz čvrstih i tečnih đubriva koja povećavaju efikasnost fosfata, asortiman NPK vodotopivih đubriva, visokokvalitetna đubriva za ishranu biljaka zasnovanu na primeni mono soli, paletu helatnih i nehelatnih mikroelemenata u čvrstom i tečnom obliku.

- Predstavljen je i inovativni preparat Wake-up, jedinstveno rešenje za poboljšanje efikasnosti usvajanja vode i njenog stanja u biljkama, koje ublažava efekte stresa, suše i visoke temperature - rekli su za eKapiju iz firme Horticentar Adria.
(Foto: Horticentar Adria)
Uz to, na sajmu su prikazani i biostimulatori na bazi morskih algi, pod sloganom "Tamo gde se ishrana spaja sa biostimulacijom".

Inače, Horticentar Adria je ćerka firma holandske kompanije KG Greenhouses koja se bavi proizvodnjom staklenika i kompletne opreme za staklenike.

- U pitanju je najsavremenija holandska tehnologija koja je broj jedan u svetu kada je reč o staklenicima. Polako uvodimo i ovaj segment na srpsko tržite - otkrila nam je Blagojević dodavši da Horticentar Adria pokriva sve - od izgradnje konstrukcije do opremanja staklenika.

Kompanija Phosagro Balkans predstavila je na sajmu Agro Belgrade 2020 program mineralnih đubriva ruskog proizvođača Phosagro.

- Naša đubriva karakteriše izuzetno nizak sadržaj teških metala, zahvaljujući magmatskom poreklu fosfora sa Koljskog poluostrva, koji se koristi u njihovoj proizvodnji - istakli su iz ove kompanije.
(Foto: eKapija)
U sklopu nastupa na sajmu, Phosagro je održao i prezentaciju na temu "Zeleni brend", kroz koju je proizvođače iz Srbije informisao o saradnji kompanije sa FAO (Prehrambena i poljoprivredna organizacija pri UN), po pitanju ograničavanja prometa fosfornih đubriva sa visokim sadržajem teških metala i arsena, što će stupiti na snagu 2022. godine.

Kako su nam kazali, zadovoljni su što je na proteklom sajmu bilo dosta posetilaca iz Centralne, Južne i Zapadne Srbije, koji su više orijentisani na proizvodnju voćarskih i povrtarskih kultura.

- To nam je omogućilo da se bolje upoznamo sa potrebama proizvođača iz ovih krajeva i da u skladu sa tim dopunimo asortiman đubriva koja se plasiraju na tržište Srbije - ističu naši sagovornici i dodaju da je pozitivno i to što je sajam organizovan u periodu kada proizvođači mogu da izdvoje vreme da posete sajam i informišu se o svim novinama koje mogu da im olakšaju rad ili da doprinesu poboljšanju rezultata.

Beogradska kompanija Green Grow group na sajmu se predstavila svojim prvim mikrobiološkim preparatom Bakterije, ali i dva nova - Zlatna Ribica i Trihoderma, a sva tri su iz domaće proizvodnje.

- Preparat Bakterije izbacili smo pre šest godina i on tek sada dobija na značaju, jer što je duže preparat na tržištu, vrednost mu raste. Bakterije se koriste za stimulaciju cvetanja i štite biljku od patogena, ali i omogućavaju postpeno oslobađanje hraniva iz zemljišta, čime štede i do 30% đubriva - objašnjava Marko Kostić iz Green Grow grupe, dodajući da se Bakterije najviše koriste na popularnim biljnim vrstama, poput borovnice, kod kojih se redovnim tretiranjem dobijaju plodove koji prelaze 5 grama, sa povećanom količinom šećera.
(Foto: eKapija)
Prema njegovim rečima, najnoviji preparat Zlatna ribica jača odbrambene sposobnosti biljke, dok Trihoderma sprečava razvoj bolesti korena i povećava apsortivnu površinu korena i do 10 puta.

Kostić ističe i da je cena preparata povoljna.

- Kada imate domaću proizvodnju možete i da formirate cenu koja je pristupačna domaćim kupcima - zaključuje sagovornik eKapije.

Pogledajte sve naše izveštaje sa sajma Agro Belgrade 2020.

B. Petrović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.