NavMenu

Podgorica dobija groblje za kućne ljubimce i centar za reciklažu auto-guma

Izvor: eKapija Utorak, 11.02.2020. 09:25
Komentari
Podeli
(Foto: Izmjene PUP Glavnog grada Podgorice/screenshot)
Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore stavilo je na javni uvid Izmene i dopune prostorno-urbanističkog plana Glavnog grada Podgorice, koje, između ostalog, predviđaju stvaranje uslova za preseljenje Ministarstva odbrane, Generalštaba Vojske Crne Gore i Medicinskog centra bezbedonosnih snaga na lokaciju kasarne Masline, kao i formiranje groblja kućnih ljubimaca na teritoriji Glavnog grada i izgradnju deponije i reciklažnog centra auto-guma.

Kako je navedeno, na inicijativu Ministarstva odbrane potrebno je izvršiti i prenamenu prostora na dve katastarske parcele (DUP "Zagorič 1- zona A), na kojima se trenutno nalaze vojni magacini i vojni objekti koji nisu u funkciji. Plan je da se prostor kroz dugoročni zakup može koristiti za izgradnju tržnog centra, a ostvareni prihod bi se koristio za finansiranje razvojnih projekata Vojske Crne Gore. Groblje za kućne ljubimce biće izgrađeno u neposrednoj blizini Azila za pse, Deponije livade i romskog naselja na Vrelima Ribničkim.

- Groblje za kućne ljubimce treba planirati po principu šumskoparkovskog groblja sa uređenim grobnim mestima, internim saobraćajnicama i svim pratećim objektima. Potrebno je planirati mogućnost različitih tipova sahranjivanja, predviđeti objekat krematorijuma i objekte sa hladnjačama - navedeno je u dokumentaciji.

Na deponiji Livade, površina za pejzažno uređenje je preimenovana u površine za obradu, sanaciju i skladištenje otpada. U planu je gradnja reciklažnog centra auto-guma u okviru deponije Livade, kako bi se zaokružio proces sakupljanja i tretmana otpada.

Predviđeno je i da nekadašnji restoran Ribnica iz vremena Titograda postane mini hotel, a prvi korak je raspisivanje javnog konkursa za idejno arhitektonsko rješenje.

Izmenama će biti stvoreni i uslovi za planiranu izgradnju Muzeja savremene umjetnosti na prostoru nekadašnje kasarne Morača, odnosno za raspisivanje međunarodnog javnog konkursa za idejno arhitektonsko rešenje za prostor koji je obuhvatao UP Kasarna Morača, na predlog Ministarstva kulture.

Po inicijativi Glavnog grada Podgorice, neophodno je definisati uslove i za izgradnju na poljoprivrednom zemljištu kao i za gradnju štala, farmi, rasadnika i drugih objekata ruralnog razvoja, i dati uslove za raspisivanje međunarodnog javnog konkursa za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje lokacije "Beko".

U dokumentu je navedena ukupno 21 lokacija određena za prenamenu. Kako je rečeno, ovim izmenama, između ostalog, biće stvoreno preduslovi za racionalno i namjensko korišćenje prostora i definisanje položaja i pravaca razvoja Glavnog grada u skladu sa principima održivog razvoja.

Milijana Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.