Izvor: eKapija | Utorak, 11.02.2020.| 08:50
Izdvojite članak Odštampajte vest

Do kraja godine u Jagodini najavljeno pet novih fabrika - Grad beleži spoljnotrgovinski suficit

Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)
Privreda Jagodine vodeća je u Pomoravskom okrugu po spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom u prošloj godini, a najavljeno je i otvaranje pet novih fabrika do kraja godine.

Direktor Regionalne privredne komore Šumadije i Pomoravlja Predrag Lučić izjavio je da je privreda Pomoravskog okruga u 2019. godini ostvarila više od 414 mil EUR u toj razmeni, izvoz je bio veći od 217 mil EUR, a trgovinski suficit 9,2 mil EUR.

- Dominantno mesto imala je privreda Jagodine, čiji izvoz prestavlja 54% ukupnog izvoza šest opština Pomoravskog okruga - dodao je Lučić i istakao da je razmena Jagodine 224 mil EUR, a izvoz više od 117 mil.

Predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma je kazao da je 2009. godine rukovodstvo Jagodine počelo da obilazi strane države i gradove u potrazi za investitorima.

- Ti investitori su veoma zadovoljni. Srbija ima međunarodnu popularnost i mi to koristimo da dovedemo što više investitora kako bi zaposlili što više radnika i smanjili odlazak mladih ljudi u inostranstvo. Imamo dve industrijske zone u Jagodini. Kupićemo još pet hektara zemlje od poljoprivrednih proizvođača i tu zemlju ćemo ponuditi investitorima. Do kraja godine u Jagodini će biti pet novih fabrika, od kojih će četiri već početi da rade tokom 2020. godine, a jedna, koja će biti najveća završiće svoje pogone 2021. godine - rekao je Marković, navodi se na sajtu Grada.

Marković je rekao da fabrika za prozvodnju kuhinja Mobil Turi 99% kuhinja proizvedenih u Jagodini izvozi u Italiju.

- Oni sada proširuju svoje kapacitete i zaposliće još 50 radnika. Fabrika Vibak trenutno zapošljava 300 radnika, na 60.000 m2 sa investicijom od 60 mil EUR i takođe proširuje kapacitete. Želim da se zahvalim prvoj stranoj fabrici u Jagodni Andrea confezioni kao i Aunde. Oni su dali veliki doprinos trgovinskom suficitu Jagodine - rekao je Marković.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.