NavMenu

Da li će dijabetes moći drugačije da se leči? - Nova tehnika mogla bi da smanji potrebu za insulinom

Izvor: Nedeljnik Ponedeljak, 10.02.2020. 15:32
Komentari
Podeli
(Foto: Oleksandr Nagaiets/shutterstock.com)
Dijabetes tipa 1 mogao bi da se leči novom tehnikom koja smanjuje potrebu za redovim dnevnim dozama insulina. Testirali su je na životinjama i bila je vrlo uspešna.

Dijabetes tipa 2 povezan je sa načinom života i javlja se kada telo stvara nedovoljnu količinu insulina. Sa druge strane, tip 1 prouzrokuje imunološki sistem koji uništava ćelije koje proizvode insulin u pankreasu.

Leka nema i pacijentima su potrebne višestruke doze insulina injekcijom svaki dan. Nekim pacijentima nudi se transplantacija ćelija koje proizvode insulin, što potencijalno može da umanji potrebu za insulinom, prenosi N1.

Međutim, čak i uz lekove protiv odbacivanja, ćelije se napadaju, a istraživanje na Univerzitetu Britiš Kolumbija u Vankuveru, Kanada, otkrilo je da je polovina ćelija izgubljena u roku od nekoliko dana. Lekovi potrebni za ograničavanje takvih napada mogu takođe da izazovu nuspojave, poput povećanog rizika od infekcija i karcinoma.

Naučnici su otkrili da bi se ovaj problem mogao rešiti novom tehnikom – implantacijom ćelija koje proizvode insulin u oči. To je smanjilo potrebu za redovnim uzimanjima injekcije insulina kod više od polovine životinja, a sada bi trebalo da se se testira i na ljudima.

U novom istraživanju pacijentima će se ćelije ubrizgati u prednju komoru oka, u prostor ispunjen tečnošću. Ovaj prostor je odabran, jer ne pokreće imunološki napad na strana tela.


U eksperimentu na institutu "Bascom Palmer Eye" u SAD-u, deset pacijenata sa dijabetesom tipa 1 koji su slepi na jedno oko, ćelije su ubrizgane u oko kroz mali rez na rožnjači. Postupak je izveden pod anestezijom i trajao je oko 25 minuta.

Pacijente će pratiti šest meseci da bi se proverilo kako lečenje utiče na njihove potrebe za insulinom i da li su simptomi i nivo šećera u krvi u boljem stanju.

Komentarišući istraživanje, dr Ali Aldibiat, stručnjak za dijabetes i endokrinologiju Instituta za dijabetes Dasman u Kuvajtu kaže da se transplantacija ovih ćelija sve više koristi u poslednjih dvadeset godina.

- Sa nestrpljenjem čekamo rezultat ispitivanja da bismo vidjeli da li je ovaj pristup siguran za oko i da li su transplantirane ćelije efikasne u lečenju dijabetesa - kaže doktor.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.