Izvor: eKapija | Nedelja, 09.02.2020.| 14:03
Izdvojite članak Odštampajte vest

Druga faza rekonstrukcije Bulevara patrijarha Pavla do marta 2021. - Uskoro tender za idejno rešenje za tramvajsku vezu do okretnice u Rakovici

(Foto: Beograd.rs)
Državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova Milisav Miličković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predsednik opštine Rakovica Vladan Kocić i izvršni direktor Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda Radomir Vujadin, obišli su radove na rekonstrukciji Bulevara patrijarha Pavla.

Vesić je rekao da se u drugoj fazi radova, do marta 2021. godine, radi deonica od Košutnjaka do Ulice Pere Velimirovića, kojom se proširuje postojeća saobraćajnica sa po dve trake u oba smera sa tramvajskom prugom po sredini, istakavši da će ceo potez od Rakovice do Mosta na Adi biti povezan biciklističkom stazom.

Vesić je rekao da bi se Rakovica i ovaj deo Beograda spojio sa Mostom na Adi i proširio Bulevar, pre dve godine je moralo da se izmesti korito Topčiderske reke.

– Uradili smo za reku novo korito, a na nekadašnjem njenom mestu smo dobili prostor za dve saobraćajne trake i tramvajsku bašticu u sredini. Uradili smo i novi most u Ulici Pere Velimirovića i sada je na redu povezivanje od te ulice do Mosta na Adi. Koristiće se železnički koridor i nećemo ulaziti u park kako bi on bio potpuno sačuvan – naveo je on i dodao da se na ovom mestu rade teški poslovi, kao što su zamena podtla, postavka četiri kilometara šina i elektrovodova, novog javnog osvetljenje i devet kilometara vodovodnih i kanalizacionih cevi.

Prema njegovim rečima potrebno je završiti i tramvajsku vezu do okretnice u Rakovici za šta će Direkcija za građevinsko zemljište ove godine raspisati tender za idejno rešenje.

– Ovaj Bulevar je veza između mosta na Adi i mosta na Adi Huji koji počinje sa gradnjom 2021. godine i on će biti unutrašnja obilaznica, te će sve ulice, kao što su Pere Velimirovića, Borska, Crnotravska, Save Mačkovića i druge, biti rađene u četiri trake. U toku ove godine radi se projektovanje za Pere Velimirovića, moguće je da ćemo ove godine početi i da je radimo – poručio je zamenik gradonačelnika i dodao da će ova magistralna tangenta biti rađena u delovima.

Vesić je istakao i da će se izgraditi biciklistička staza koja će omogućiti ljudima da iz centra Rakovice biciklom dođu preko Mosta na Adi do Ade Ciganlije.

– Na Topčiderskoj reci postoji most koji su Železnice Srbije poklonile Gradu Beogradu i on će biti sređen i koristiće se za biciklistički saobraćaj. Tako će svi oni koji žele, a sve ih je više, moći da iz Rakovice biciklom dođu do Ade Ciganlije ili Novog Beograda – rekao je on, prenosi Beoinfo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.