Izvor: Večernje novosti | Nedelja, 09.02.2020.| 10:11
Izdvojite članak Odštampajte vest

Jabuke iz Topole putuju u Rusiju - Od ove godine otkup i trešanja i višanja

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Suzana Obradović)
Osim što u porodičnim voćnjacima uzgaja jabuke i šljive, Marko Đorđević (35), iz Topole, odlučio je da se bavi otkupom ovog voća i njegovom prodajom. Zato je nedavno sa još četvoricom prijatelja osnovao Zemljoradničku zadrugu hladnjačara. Kroz njihove šake godišnje prođe više od hiljadu tona voća, uglavnom jabuka ajdared, ali i šljiva, bresaka, nektarina i kajsija. U planu su i izgradnja sopstvene hladnjače i širenje asortimana, dok upornosti i ambicije ne manjka ovoj mladoj ekipi.

Za trgovce voćem, posla ima tokom cele godine. Tako su sve tri hladnjače koje zadrugari zakupljuju u selu Trnava, kod Topole, krcate gajbama s jabukama. Spremne su za šlepere i put ka Rusiji. Trenutno je oko 100 tona spremno za pakovanje.

- Od ove godine ćemo početi da radimo i otkup trešanja i višanja, pa će sezona početi već u maju - kaže Marko. - Zasad najviše radim otkup jabuka - greni smit, delišes, a naročito ajdared. Ta sorta je najtraženija na ruskom tržištu, a pokazala se kao izuzetna, izdržljiva i otporna.

Tokom 2019. godine, zadrugari "DBM agrara" sa oko 300 tona bresaka snabdeli su domaće trgovinske lance, a nešto je otišlo za izvoz. U saradnji sa oko 100 proizvođača voća iz sela u okolini Topole, obezbeđeno je i više od 1.000 tona jabuka za domaće i, uglavnom, rusko tržište.

- Ovaj kraj je izuzetno poznat po voćarstvu. Podneblje je takvo da mu pogoduje, pa gotovo svako domaćinstvo gaji neku sortu - kaže Đorđević. - Problem je što većina proizvođača uglavnom radi na kvantitetu a ne na kvalitetu. Kod otkupa za inostranstvo, međutim, svaki plod mora da zadovolji određene standarde u kvalitetu. Izuzetno je skupo ako šleper sa voćem zbog neispunjavanja tih normi bude vraćen. Zato je važno da domaći proizvođači rade na poboljšanju kvaliteta, pa bi im i plasman robe bio sigurniji.

Kako zadrugari kažu, želja im je da kroz udruživanje izgrade svoju hladnjaču. Nadaju se povoljnim kreditima, koji će im to omogućiti.

Sezonski radnici

U toku berbe, zadrugari iz Topole angažuju 15 kooperanata koji rade u polju i na pakovanju robe, a sa najmanje 100 proizvođača imaju stalnu saradnju zbog otkupa voća. Zakupljuju tri hladnjače od 100, 40 i 30 tona. Otkupna cena jabuka trenutno je 50 dinara.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.