NavMenu

Etihad zbog krize rasprodaje avione - Šta će biti sa kompanijom Air Serbia?

Izvor: Sputnik Subota, 08.02.2020. 12:38
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Jaromir Chalabala/shutterstock.com)Ilustracija
Etihad Airways, koji je vlasnik 49% Air Serbia, odlučio je da višegodišnje finansijske probleme reši prodajom 38 aviona.

Takođe planira i da otkaže ili smanji podršku avio-kompanijama u koje je investirao. Hoće li će taj udar uspeti da izdrži naš nacionalni avio-prevoznik i šta ako Etihad izađe iz Air Serbia?

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da u ovakvoj situaciji nema dobitne kombinacije i da država Srbija mora da traži strategiju kako bi je sve ovo što je moguće manje koštalo.

Državna avio-kompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), osnovana 2003, koja je u poslednje tri godine izgubila 5 mlrd USD, saopštila je da će prodati 38 aviona — 22 "erbasa" A330 i 16 "boinga" 777. Sporazum o tome, vredan 1 mlrd USD, već je postigla sa investicionim fondom KKR i lizing kompanijom Altavir Air Altivar Finance.

Uporedo s prodajom aviona, Etihad, koji je s kraja 2013. godine privatizacijom JAT-a postao suvlasnik Air Serbia najavio je da će otkazati ili umanjiti podršku avio-kompanijama u koje je investirao, objavile su agencije.

Savić smatra da je Etihad važan za sudbinu Air Serbia koja će bez njega teško opstati, podsetivši na slučaj Air Berlin.

Posle povlačenja Etihada, čiji je udeo u nemačkoj kompaniji bio 29,2%, Air Berlin je avgusta 2017. godine bankrotirao, nakon što je kompanija iz UAE saopštila da više neće da ga finansira.

Samo tri meseca ranije Etihad je saopštio da neće više da ulaže u "Alitaliju", u kojoj je 2014. godine preuzeo udeo od 49%.

- Bez podrške za restrukturiranje nismo spremni da i dalje ulažemo. Stoga podržavamo neophodnu odluku Odbora ’Alitalije‘ da podnese zahtev za vanrednu upravu - saopšteno je maja 2017. iz Abu Dabija, sedišta Etihada.

Šta je važno za sudbinu Air Serbia

Savić ukazuje i na sudbinu slovenačkog avio-prevoznika, koga je država, kako kaže, pomagala šakom i kapom.

Prvo su prodavali jedan deo svoje flote, da bi na kraju preduzeće bilo likvidirano. To mu, kako dodaje, liči i na situaciju u kojoj je Etihad.

- To je isti obrazac po kome se prvo prodaje deo imovine, pa onda avioni uzimaju u zakup, čime se samo odlaže ono što je neminovno - ističe profesor Ekonomskog fakulteta za Sputnjik.

- Ako sve te stvari znamo, ne bih rekao da je sudbina Etihada ružičasta, pre bih rekao da je to kompanija koja ulazi iz jednog problema u drugi. Onog trenutka kada su oni doneli odluku da ’boinge‘ preurede tako da smanje razmak između sedišta, to je bio prvi signal da tu nešto nije u redu - smatra on.

Po njegovoj oceni, dve krupne stvari su važne za Air Serbia. Prva je ta što država u našem avio-prevozniku ima značajno vlasništvo.

- Ako propadne Etihad, nema nikakve dileme da će propasti i Air Serbia ili će se opet vratiti na upravljanje državi Srbiji, što su dodatni troškovi. Kada smo ulazili u kombinaciju sa Etihadom ključni razlog je upravo bio da mi ne možemo da upravljamo JAT-om, jer ima velike gubitke, i da će Etihad, uz asistenciju države i subvencije, uspeti da reši problem. Očigledno je to sada pod velikim znakom pitanja - konstatuje sagovornik Sputnjika.

Problem i aerodromska koncesija

Druga bitna stvar koja može da bude veliki problem je, dodaje on, što je beogradski aerodrom dat pod koncesiju francuskom Vinci-ju na 25 godina. I po tom ugovoru, od Air Serbia se očekuje da sa beogradskog aerodroma ima najmanje 45% letova.

Savić podseća da je Mađarska imala sličan ugovor sa koncesionarom koji domaća avio-kompanija nije mogla da ispoštuje i "Malev" je otišao u stečaj, a mađarska država je koncesionaru isplatila 550 mil EUR kao kompenzaciju.

- Bojim se da će, ako Air Serbia ne uspe da ispoštuje to što piše u ugovoru, i Vinci, naravno, tražiti određeno obeštećenje. Prema tome, naša šteta može biti dvostruko veća - ističe on.

U svakom slučaju je, kako napominje, teško proceniti šta će biti. Uveren je, međutim, da država Srbija neće sedeti skrštenih ruku, što, po njegovom mišljenju, znači da ćemo imati dodatne troškove vezane za održavanje Air Serbia u nekom drugačijem, promenjenom formatu.

Na pitanje koja je izvesnija opcija — da Etihad nekome trećem proda svojih 49% udela u Air Serbia ili državi Srbiji, on ukazuje na to da bi svoje vlasništvo prvo trebalo da ponudi većinskom vlasniku, odnosno drugom partneru, prema pravu preče kupovine.

- A da li država ponovo može da upravlja time? Teško - pita se i odmah odgovara ovaj ekonomista. I objašnjava zašto:

- U ovom trenutku nemamo ni svoju flotu, pa bismo morali da je iznajmljujemo, a JAT smo prodali Etihadu i zbog toga što su oni već imali linije koje su funkcionisale. Procedura dobijanja dozvola da se negde leti je vrlo komplikovana, a pitanje je da li bi Etihad hteo da nam proda ili ustupi svoje linije.

Na pitanje kakve su mogućnosti da Etihad na tržištu proda svoj udeo od 49%, profesor Ekonomskog fakulteta kaže da se na pijaci sve može prodati, samo je pitanje cene.

- Ako Etihad ne dobije cenu koju očekuje, uvek postoji mogućnost njene korekcije. Svi oni koji nameravaju da kupe Air Serbia znaju šta kupuju, koliko je to mačka u džaku. Ponuđeni iznos novca svakako neće biti onoliki koliki Etihad očekuje - obrazlaže Savić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.