NavMenu

Nemačke kompanije zainteresovane za ulaganje u Crnu Goru - Veliki potencijal za razvoj saobraćaja, logistike i energetike

Izvor: eKapija Petak, 07.02.2020. 12:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Nemačko - srpskom privrednom komorom (AHK Srbija), organizovala je 6. februara 2020. godine poslovni forum i bilateralne susrete crnogorskih i nemačkih privrednika iz oblasti saobraćaja i logistike.

Cilj ovog susreta bio je upoznavanje nemačkih partnera sa stanjem, razvojnim planovima, kao i budućim projekcijama u oblasti saobraćaja i logistike, te uspostavljanje međusobne poslovne saradnje crnogorskih i nemačkih preduzeća, saopšteno je iz PKCG.

Na sastanku je delegacija koju čini pet nemačkih kompanija, predstavila proizvodni program, inovacije i usluge u navedenim oblastima, nakon čega su održani B2B sastanci sa firmama iz ove zemlje.

Danilo Gvozdenović, potpredsednik PKCG izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja ovakvog skupa i ocenio da će njegovi rezultati biti vidljivi u najskorije vreme.

- Značajno je što nemački privrednici žele da budu zastupljeni u ovoj oblasti privrede, a to potvrđuje i prisustvo ambasadora Roberta Webera - rekao je Danilo Gvozdenović.

Potpredsednik je naveo da PKCG izuzetnu pažnju posvećuje saobraćaju, jer je to delatnost koja je veoma važna spona proizvodnje i prodaje.

- Imamo u komori veoma dobro organizovan sektor saobraćaja pa su rezultati u ovoj oblasti značajni, što su ocenile i relevantne međunarodne organizacije - naveo je potpredsednik.

Robert Weber, ambasador SR Nemačke u Crnoj Gori, takođe, je ocenio veoma pozitivnim održavanje poslovnog foruma i činjenicu što su nemački privrednici zainteresovani da predstave svoje kompanije te kroz razgovor sa crnogorskim kolegama učine što konkretnijim međusobne poslovne veze.

Govorio je o rezultatima veoma uspešne nemačke privrede i interesovanju njihovih kompanija da investiraju u Crnu Goru.

- Očekujemo da Crna Gora nastavi svoj proevropski kurs, u tome imate našu i podršku Evropske unije, kao i ostale zemlje Balkana - naglasio je ambasador.

Prema njegovim rečima, kompanijama koje žele da investiraju u Crnu Goru veoma je bitno da standardi, na primer energetske i saobraćajne politike, budu usaglašeni sa evropskim.

- Crna Gora je zemlja koja se priprema za primenu evropskih standarda, što je vrlo bitna poruka za nemačke privrednike koji ovamo dolaze - rekao je Weber.

Dodao je da se crnogorska Vlada veoma angažuje u oblasti privrede i ekonomskog razvoja, naglašavajući napore koji se ulažu u unapređenje infrastrukture i održive energije.

- Crna Gora postaje neto izvoznik zelene energije u Zapadnu Evropu. Ipak, postoji dosta potencijala u energetici koji još nisu iskorišćeni i za njih su zainteresovani nemački privrednici - rekao je ambasador.

Ocenio je da naša zemlja ima veoma dobre šanse da bude uspešna u korišćenju obnovljivih izvora u javnom prevozu.

- Verujem da Podgorica može postati prvi grad u Evropi koji u potpunosti koristi zelenu energiju u saobraćaju - rekao je ambasador.

Martin Knapp, direktor Nemačko-srpske Privredne komore i koordinator aktivnosti ove asocijacije za zemlje Zapadnog Balkana kazao je da postoji interesovanje privrednika te države za poslovanje kod nas.


- Želimo da dovedemo predstavnike naših kompanija u Crnu Goru i upoznamo ih sa ambijentom za poslovanje i investicionim prilikama - rekao je Knapp.

Ulrich Wild, direktor kompanije em&s GmbH i konsultant programa izvozne inicijative Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Nemačke naglasio je da njegova država mnogo polaže na razvoj malih i srednjih preduzeća.

- Mala i srednja preduzeća Nemačke su prošle godine ostvarila izvoz u vrednosti 200 mlrd EUR - kazao je Wild.

Trendove u saobraćajnoj delatnosti u Crnoj Gori prezentovao je Savo Barović, sekretar Odbora udruženja saobraćaja Privredne komore. On je podsetio da transport karakterišu pozitivni trendovi i značajan uticaj na BDP. Ovaj sektor zapošljava 12.500 radnika, što sve govori o velikom uticaju saobraćaja na ekonomiju.

Podsetio je da bi u septembru trebalo da bude završena prva deonica auto-puta Bar - Boljare, a nastavak gradnje ovog kapitalnog projekta šansa je za angažovanje nemačkih investitora.

Usledila je prezentacija kompanija A. Rawie, Bosch Security and Safety Systems i Inserteffect.

A. Rawie je kompanija koja se bavi dizajnom i proizvodnjom šinskih završnih graničnika, tovarnih i saobraćajnih rampi, te branika. Bosch Security and Safety Systems proizvodi uređaje za video nadzor, sigurnosne, protivpožarne audio i konferencijske sisteme, dok Inserteffect nudi rešenja za digitalnu mobilnost za privredu, opštine, gradove i javni prevoz.

Skup je okončan bilateralnim susretima privrednika dve zemlje tokom kojih su razmotrene mogućnosti saradnje na konkretnim projektima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.