Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.02.2020.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vest

Agro Belgrade 2020 - Traktor sa okretnim komandama, berač grožđa, jedinstvena sadilica za krompir, inteligentna prskalica... (FOTO)

(Foto: Branislava Petrović/eKapija)
U nastavku priče o poljomehanizaciji koja je predstavljena na prvom specijalizovanom sajmu voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva Agro Belgrade 2020, donosimo vam još noviteta kada je reč o mašinama koje se koriste u ovim oblastima poljoprivredne proizvodnje.

Firma Agrocentar Stefan iz Arilja je ekskluzivni zastupnik za Srbiju italijanskih voćarskih traktora Antonio Carraro, kao i Rinieri priključne voćarsko-vinagradarske mehanizacije i atomizera brenda Projet.

- Na ovom sajmu smo se i predstavili svojim asortimanom namenjenim za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju - rekao nam je Milovan Jovanović menadžer prodaje u firmi Agrocentar Stefan.

Između ostalog, sajamska publika imala je prilike da vidi Antonio Carraro traktore za profesionalne voćare, TN Major i TGF, kao i najnoviji traktor Antonio Carraro Major TRX 5800, sa okretnim komandama.

- To su kompaktni voćarski traktori, malih dimenzija i velike snage, stabilni za brdska područja, sa neprevaziđenom ACTIO šasijom - kaže Jovanović.
TRX traktor sa okretnim komandama (Foto: Agrocentar Stefan)
Posebnu inovaciju, prema njegovim rečima, predstavlja TRX traktor sa okretnim komandama, kod kojeg se položaj sedišta i volana okreću prema potrebi.

Iz programa brenda Rinieri na sajmu su prikazane uskočne freze, uskočne roto drljače, kao i tanjirače za međurednu obradu kod voća.

- Kao poseban proizvod ovog brenda izdvojio bih Biodynamic za obradu vinograda. U pitanju je nov proizvod, a specifičan je po tome što je njegova brzina kretanja pri obradi zemljišta 15 km na sat - navodi Jovanović.

Italijanska poljomehanizacija Goldoni za vinogradarstvo i voćarstvo, jedan je segment kojim se na ovom sajmu predstavila kompanija P.G.S. Motori doo, odnosno Agrotom, partnerska firma koja održava sve njihove brendove i pruža poslovnu podršku.

- Sajamskoj publici prikazali smo Goldoni voćarsko-vinogradarske traktore. Istakao bih Goldoni Quasar 90, koji je zbog svojih tehničkih i voznih karakteristika, kao i specifičnog izgleda, unikat na tržištu - kaže za naš portal Branko Tomić, vlasnik firme Agrotom, dodajući da ovaj traktor omogućava izvanrednu vodljivost između krošnji niske rasti i vrlo efikasan rad na najužim prostorima i neravnim terenima.
Pellenc berač grožđa za mašinsku berbu (Foto: Agrotom)

P.G.S. motori su na sajmu Agro Belgrade 2020 takođe prikazali i berače grožđa za mašinsku berbu francuskog brenda Pellenc, koji su, prema rečima Tomića, jedini na našem tržištu, kao i mašine za defolijaciju vinove loze.


FPM Agromehanika iz Boljevca, jedan od vodećih proizvođača poljoprivredne mehanizacije u Jugoistočnoj Evropi i dobitnik nagrade "Najbolje iz Srbije" u kategoriji najboljeg izvoznika (mala i srednja preduzeća), na sajmu je prezentovala deo svog proizvodnog programa za primenu u voćarstvu, kao i asortiman specijalizovanih Solis traktora.
FPM Rotaciona drljača (Foto: FPM Agromehanika)

- Veliko interesovanje bilo je za proizvode kao što su voćarski mulčari i rotacione sitnilice za međurednu obradu zemljišta, a posebnu pažnju je privukao i jedan novitet – rotaciona drljača radnog zahvata 1.6 metara - kazao je za naš portal Boris Ćorović, rukovodilac prodaje i marketinga kompanije.

Iz programa Solis traktora prezentovan je model od 26KS i model od 75KS NT sa užim rastojanjem između točkova, koji ima široku primenu u voćarstvu.

Ćorović je istakao da FPM Agromehanika vrši industrijsku montažu traktora marke Solis, tako da ti modeli traktora mogu biti i predmet aktuelnih podsticaja za kupovinu novog traktora.

Kompanija ITN group iz Beograda, čija je glavna delatnost distribucija specijalizovane mehanizacije za poljoprivredne proizvođače, predstavila se na sajmu Agro Belgrade 2020 zanimljivim inovacijama kada je reč o poljomehanizaciji za povrtare.

Ogranak ITN AgroTech, koji je fokusiran na nove tehnologije u poljoprivredi, posetiocima sajma prikazao je visokoprofessionalnu mehanizaciju iz najmanjeg segmenta svog programa.

Kako je za eKapiju rekao Lazar Čemerlić, menadžer prodaje kompanije, tokom tri dana publika je mogla da vidi dvorednu sadilicu za krompir brenda Grimme, koji je poznat po mehanizaciji za setvu i žetvu povrća.
Grimme sadilica za krompir (Foto: ITN group)

- Ova sadilica namenjena je za pravilne razmake u setvi, a specifična je naročito po tome što kod nje postoji mogućnost unošenja pesticida i mineralnih đubriva istovremeno, što je jedinstveno na našem tržištu - istakao je Čemerlić.

Tu je i Hardi nošena prskalica za povrtare poslednje generacije, sa kompletnom elektronskom kontrolom, za inteligento prskanje.

ITN je prikazao i dva Massey Ferguson traktora - jedan voćarski sa 85 konjskih snaga i jedan povrtarski, nešto veći traktor.

- Reč je o traktorima nove serije, koji su usklađeni sa budućim standardima EU i imaju motore sa smanjenom emisijom izduvnih gasova i najnoviju zaštitu rukovaoca - navodi naš sagovornik.

Posetioci su mogli da vide i Manitou teleskopski utovarivač, kao i viljuškar istog brenda koji je, prema rečima Čemerlića, nov proizvod na srpskom tržištu, sa visinom dizanja od 6 metara i nosivošću od 1,8 tona.

Sagovornik našeg portala je za kraj razgovora istakao i da je sajam Agro Belgrade organizovan u pravom trenutku, kada je vreme za ugovaranje nabavke poljoprivredne mehanizacije.

Pogledajte i ostale naše priče sa sajma Agro Belgrade 2020.

B. Petrović
Fotogalerija
Agro Belgrade 2020 - Inovacije u poljomehanizaciji

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.