NavMenu

Pariz uskoro menja izgled - Šta je sve u planu i kakav će to uticaj imati na turiste?

Izvor: Klix Četvrtak, 06.02.2020. 15:48
Komentari
Podeli
Pariz (Foto: Milica Stevuljević)Pariz
U bliskoj budućnosti obeležja grada poput Ajfelovog tornja i tornja Monparnas doživeće ozbiljne preobražaje, dok će krovovi pariskih građevina postati najveći svetski urbani vrt. To nije sve što se očekuje od izmena u Parizu.

Posetioci Pariza dobiće priliku da se okupaju u Seni, kao i da večeraju u ambijentu napuštene stanice podzemne železnice, a ovo će predstavlja tek deo najavljenih projekata revitalizacije grada, povodom održavanja Letnih olimpijskih igara 2024. godine, čiji će Pariz biti domaćin. Ove izmene trebalo bi da označe novo poglavlje u istoriji najpopularnije turističke destinacije na svetu.

Tokom sledeće četiri godine, napušteni, neupotrebljavani ili jednostavno zapušteni prostori grada transformiraće se u hotele, muzeje, destinacije za izlaske, sport i uživanje u slobodnom vremenu.

Kampanja pod nazivom Reinventing Paris, koja je započeta 2014. godine, za vreme mandata ekološki osvešćene gradonačelnice Anne Hidalgo i njenog zamenika Jean-Louisa Missika, neke od tada osmišljenih i do sada neostvarenih projekata ustupiće sadašnjim čelnicima grada na realizaciju, a za potrebe priprema grada za sledeće veliko sportsko takmičenje.

- Umesto da prodajemo javna dobra ponuđaču koji ponudi više novca, grad je kroz ovaj projekt zauzeo drugačiji pristup, manje kvantitativan, više kvalitativan. Odlučili smo da održimo kurs za najinovativnije i najinteresantnije predloge koji će imati ekološki predznak i biti posvećeni opštem interesu - rekao je Missika za CNN.

Predloge su kreirali multidisciplinirani timovi arhitekata, pejzažista, sociologa, ekonomista, istraživača na području urbane agrikulture, a dobijali su prednost s obzirom na to da se projekt odnosio na oživljavanje prostora mešovite namene i njihovo pretvaranje u poslovne prostore, hotele, rezidencije, centre za dnevnu njegu, sportske centre, bazene.

- Na kursu su favorizirani timovi koji su tragali za projektima koji se bore protiv gentrifikacije i promovišu inkluziju, jer su gradovi koji postaju geta za bogataše gradovi koji umiru - pojasnio je Missika.

I dok su neki od ovih projekata doprineli da se Pariz uspešno predstavi na konkursu za Letnje olimpijske igre 2024. godine i pobedi u trci, Missika je lično ponosan na kompleks pod nazivom La cite universelle, u 19. pariskom arondismanu, koji je namenjen da ugosti takmičare Paraolimpijskih igara, te je u potpunosti pristupačan za osobe u invalidskim kolicima, kojima je olakšan pristup hotelskim sobama, kancelarijama, teretani, trgovinama, restoranu na krovu.


Plivanje u Seni

Jedan od najambicioznijih planova tokom mandata gradonačelnice Anne Hidalgo bio je da se reka Sena očisti do 2024. godine, kako bi učesnici triatlona svoja plivačka takmičenja izvodili baš u njoj. Prema planu, zaključno s početkom letnje olimpijade, čitav rečni tok bi bio podvrgnut operaciji prečišćavanja vode, vrednoj preko milijardu EUR kako bi se smanjila prisutnost bakterije ešerihija koli, fekalnih materija i ostalih zagađivača u vodi. Prednost ove operacije ogledala bi se i u tome što bi stanovništvo Pariza dobilo urbanu plažu za kupanje u samom centru grada.

Do sada, grad je već uspešno sproveo pilot probu ove ideje o čišćenju toka Sene pretvorivši kanal u 19. arondismanu u kupalište tokom 2017. Tokom 2018. gradske vlasti su zabeležile podatak da je 110.000 ljudi plivalo ovim kanalom, stoga bi do 2025. godine, ako se ovaj plan u potpunosti ostvari, duž Sene nikla čak 23 kupališta od kojih bi njih pet bilo u Parizu.


Ozelenjavanje Ajfelovog tornja

Pretvaranje okoline najpoznatijeg tornja na svetu u nešto što bi trebalo da postane "pluća Pariza" projekt je kojim će se grad Pariz predstaviti tokom Olimpijskih igara 2024. Lokalitet koji godišnje poseti 30 miliona turista, od čega se njih sedam miliona i popne na Ajfelov toranj, trebao bi da se transformiše u urbani park, prvenstveno namenjen porodičnim izletima, a potom i turističkim obilascima.

(Foto: M.Stevuljević/eKapija)
U te svrhe, planirano je da most Jena, koji povezuje Trokadero vrtove s Ajfelovim, umesto da predstavlja prolaz preko Sene za automobile i skutere, postane potpuno pešački most prekriven zelenilom. U perspektivi, ovaj most bi trebao postati promenada za pješake koji bi gazili po travnatom tepihu raspoređenom duž nekoliko staza. Također, okolina užurbanog Trga Trokadero trebalo bi se pretvoriti u zelenu površinu s amfiteatarskim sjedalima u okviru nje kako bi se omogućio optimalan pogled na Ajfelov toranj.



Metro stanica kao prostor za ručanje

Nekadašnja stanica podzemne željeznice pod nazivom Croix-Rouge u 6. arondismanu, odavno izvan upotrebe i prepuštena propadanju, do 2022. godine postat će nova destinacija za izlaske. Takozvani Le Terminus, od platforme za metro stanicu trebalo bi postati novi gastronomski centar koji će sadržati restorane, kafiće, vinske i koktel barove.


Najveći svetski vrt na krovu

Pretvaranjem krovnog prostora sajamske dvorane Porte de Versailles veličine dva nogometna igrališta u prostor za proizvodnju voća, povrća i najrazličitijih vrsta biljaka, Pariz bi trebalo postati prijestolnica s najvećim krovnim urbanim vrtom na svijetu.

Očekuje se da ova "farma" proizvede 1.000 komada voća i povrća dnevno, kao i da organizira radionice za sve one zainteresirane za urbano farmerstvo.


Transformacija tornja Montparnasse

Usamljeni neboder, vidljiv iz gotovo svakog dela grada, Montparnasse toranj, jedan je od simbola Pariza koji stanovnici ovog grada mrze. Razlog je modernistička, strogo utilitarna estetika ove građevine koja odudara od romantične arhitekture grada.

Imajući ovo na umu, grupa arhitekata osmislila je preobražaj spoljnog izgleda tornja tako što bi mračna fasada upotrebom transparentnih materijala potpuno posvetlila i samim tim promenila i celi pejzaž tog dela grada. Zgrada bi takođe na krovu imala vrt i plastenik kojim bi se podmirivale potrebe za hranom zaposlenih koji u njoj rade. Uz to, postala bi i energetski efikasan toranj, instaliranjem solarnih panela i rezervoara za skupljanje kišnice.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.