Izvor: RTS | Sreda, 05.02.2020.| 12:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Umesto gotovinom i karticama, možete da plaćate pomoću QR koda

(Foto: Pixabay / geralt)
Za struju, telefon, Infostan i druge usluge koje građani plaćaju, svakog meseca izda se 15 miliona računa. Zbog različitih rokova uplate, većina građana mora da ide u poštu ili banku više puta. Međutim, umesto gotovine ili platnih kartica, sve to moglo bi da se završi i mobilnim telefonom preko aplikacije QR kod, kažu iz Narodne banke Srbije.

Da bi se taj način plaćanja izvršio, potreban je samo mobilni telefon i instalirana, prilagođena mobilna aplikacija banke.

Viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić je ukazala da se uveliko prelazi na e-trgovinu.

- Tokom 2019. godine imali smo 13 miliona transakcija e-komerca, građani su kupovali i plaćali na internetu. Od toga sedam miliona transakcija obavljeno je na sajtovima domaćih trgovaca - rekla je Stanićeva dodajući da se više transakcija obavlja preko mobilnih telefona nego preko računara.


Od pilot projekta, do primene

Iz tog razloga, Narodna banka je ulagala upravo u ovoj oblasti. U specijalnoj laboratoriji NBS je sa bankama i trgovcima radila na uvođenju mogućnosti plaćanja pomoću IPS QR koda.

- Banke su pripremile aplikacije za mobilno bankarstvo, radile su na njihovom ažuriranju i unapređivanju, da bi imale mogućnost plaćanja na prodajnom mestu u trgovini, skeniranjem QR koda - navela je Stanićeva.

Rešenja su testirana, a NBS je dala smernice kako da se unaprede da bi korisničko iskustvo bilo što jednostavnije, sa što manje klikova.

Narednih dana, ovaj vid plaćanja biće moguć u radnjama koje su učestvovale u pilot projektu, a zatim će moći i masovno da se plaća na ovaj način.


Ažuriranje aplikacije

Kada banka bude dobila zeleno svetlo, korisnici će na svojoj mobilnoj aplikaciji banke videti ikonicu koja im poručuje da apdejtuju aplikaciju.

- Tada će vas prebaciti na 'stor' (Google ili Apple 'prodavnica') i apdejtovati. Na početnom ekranu imaćete dve ikonice "IPS pokaži" i "IPS skeniraj" - rekla je Stanićeva.

"IPS pokaži" omogućava kupcu da na telefonu kreira jendokratni QR kod, koji kasirka skenira čitačem, dok "IPS skeniraj" omogućava kupcu da skenira kod trgovca na mobilnom uređaju.

- Vi skenirate kod, ukucate vaš pin, ostavite otisak prsta ili prepoznavanje lica, i transakcija je izvršena - navodi viceguvernerka.


Transakcija za jednu sekundu

Razlika u odnosu na plaćanje karticom je što trgovac dobija novac odmah, za razliku od plaćanja kraticom kada ga dobija za nekoliko dana.

Provizija ne postoji za kupca, a za trgovca je minimalna, rekla je Stanićeva. Ovaj način plaćanja posebno odgovara malim trgovcima, prodavcima na pijacama i malim buticima, jer je neophodan samo mobilni telefon, da bi se omogućila trgovina bez korišćenja keša i kartica.

Iz sigurnosnih razloga, QR kod koji potrošači kreiraju traje samo nekoliko sekundi.

Stanićeva je najavila da će februarski računi za Infostan, koji na naplatu stižu u martu, moći da se plate pomoću QR koda.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.