Izvor: Tanjug | Utorak, 04.02.2020.| 19:30
Izdvojite članak Odštampajte vest

Odluka o subvencijama za električne automobile posle analize

Ilustracija (Foto: Smile Fight/shutterstock.com)
U toku je analiza tržista i potencijala na osnovu kojeg Vlada Srbije treba da se opredeli u kom obimu i na koji način treba da podrži nabavku hibridnih i električnih vozila, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

Na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio Priogram ekonomskih reformi u Srbiji do 2020. godine, Mali je na pitanje novinara kada će biti uvedene subvencije za električna i hibridna vozila, rekao da Ministarstvo životne sredine radi analizu tržista i potencijala.

- To je važna tema za sve građane, to je samo deo koji se odnosi na veći program zaštite životne sredine i takozvane zelene ekonomije. Vrlo brzo ćemo, nakon predloga Ministarstva životne sredine, izaći sa konkretnim program oko podrške, odnosno subvencionisanja - rekao je Mali.

Podsetio je da je 2011. ukinut porez na upotrebu električnih vozila, a da je krajem prošle godine ukinut i porez na upotrebu hibridnih vozila.

Šef Delagacije EU Sem Fabrici naglasio je važnost "zelene agende" za EU, i naveo da je Srbija već poslala u Brisel pregovaračku poziciju za poglavlje 27 koje se odnosi na zaštitu životne sredine.

- To je važan, incijalni korak za kojim predstoji mnogo posla. Politika zaštite životne sredina je još jedna tema strukturne politike - rekao je Fabrici i naveo da je po "zelenoj agendi" plan da evropski kontinent bude potuno ekološki neutralan do 2050. godine.

Osim vozila, dodaje, tu su teme vezane i za izgradnju energetski efikasnih objekata i proizvodnju hrane i čitav skup drugih aktivnosti.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.