Izvor: eKapija | Četvrtak, 03.12.2009.| 14:54
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sigurna luka srpskog izvoza - promet sa "Konstancom" povećan oko 37%

Luka "Konstanca"

U prvih osam meseci 2009. godine ukupan promet roba između luke "Konstanca" i srpskih luka prešao je 1,5 miliona tona, dok je u celoj 2008. godini obim razmene bio tek nešto više od 942.000 tona. Povećanje prometa za oko 37% govori da je ova najveća luka u Crnom moru sve značajnija za našu zemlju.

Administrativna uprava luke "Konstanca" namerava da razvija i podrži saradnju sa Srbijom, a prvi važan korak bio je osnivanje Predstavništva te kompanije u Beogradu. O potencijalima i prednostima te crnomorske luke za "eKapiju" govori Vladan Mišić, predstavnik luke "Konstanca" u Beogradu.

Vladan Mišić

- Prošle godine ostvaren je rekordni promet od 62 miliona tona robe, ali to predstavlja samo polovinu opretivnog kapaciteta luke koji je 120 miliona tona godišnje. Povoljan geografski položaj i značaj luke Konstanca je i u njenoj povezanosti sa dva panevropska koridora: Koridorom VII – Dunav i kopnenim Koridorom IV. Konstanca je najveća luka na Crnom moru, a blizina ruskog tržišta i zemalja bivšeg Sovjetskog saveza su prednosti za transport robe putem naše luke. Opšte je poznato da je Dunav najznačajnija transportna ruta između Srbije i Crnog mora, pošto ta distanca iznosi približno 1.250 km. Trenutno, funkcioniše jedna linija za kontejnerski prevoz između Konstance i Beograda – naveo je Vladan Mišić.

Sagovornik "eKapije" kaže da bi luka "Konstanca" trebalo da bude prirodan izbor za Srbiju jer je kapacitet direktne rečne veze preko Dunava praktično neograničen. Naime, u jednom putovanju sa jednim sastavom potiskivanih barži, može se prevesti više hiljada tona raznih tereta za šta bi u slučaju drumskog ili železničkog transporta bilo neophodno angažovanje po nekoliko stotina kamiona ili vagona.

To znači, kaže Mišić, da je prevesti robu rekom znatno jeftinije nego drumskim ili železničkim putevima.

- Lukom "Konstanca" upravlja državna kompanija "Maritime Ports Administration" (Administrativna uprava luke). Država je vlasnik obale i priobalja, ukupno oko 4.000 hektara. Poslovne zgrade, skladišta, infrastruktura, barže, mehanizacija itd. su u rukama lučkih operatera, odnosno privatnog sektora. Srpska kompanija "East point", jedan je od operatera, koji u ovoj luci poseduje silose za žitarice i soju ukupnog kapaciteta 100.000 tona.

Sagovornik "eKapije" je najavio da će još jedna srpska kompanija uskoro početi poslovanje u luci "Konstanca", reč je o pomorsko-rečnoj agenciji "Agent Plus".

Još jedna od prednosti luke "Konstanca", kako je naveo naš sagovornik, je i dubina vode u lučkom akvatorijumu koja je dovoljna za pristajanje i najvećih brodova koji prolaze kroz Suecki kanal.

Ova luka je, takođe, značajan centar za distribuciju kontejnera, pošto je saobraćajno veoma dobro povezana železnicom, drumskim, rečnim i vazdušnim putevima, kao i cevovodima, terminalima Ro-Ro i feribotom koji osigurava brzu vezu sa crnomorskim lukama i Sredozemnim morem.

Govoreći o investicijama vezanim za luku "Konstanca", Vladan Mišić naglašava da ih je kriza samo usporila, a nikako zaustavila.

Naime, najznačajniji investicioni projekti odnose se na poboljšanje uslova za operatere i firme koje rade u luci, što je neophodno zbog stalnog povećavanja saobraćaja i potreba koje su nastale priključivanjem Rumunije Evropskoj uniji, kao i učvršćivanju pozicije luke "Konstanca" na Panevropskim koridorima transporta.

Radi se na razvoju železničkih kapaciteta u rečno-morskoj zoni luke "Konstanca", što bi osiguralo optimalni i objedinjeni servis sadašnjim i budućim lučkim operaterima.

Predviđeno je, takođe, da Evropska zajednica finansira izgradnju mosta preko kanala Dunav – Crno more. Ovaj projekat nastao je zahvaljujući mogućnosti priključenja na autoput Bukurešt – Konstanca bajpasom koji bi povezao autoput sa lukom. Most bi omogućavao uspostavljanje bolje veze južne zone luke "Konstanca" sa nacionalnom putnom mrežom.

Dan luke "Konstanca" u Beogradu

(Direktor Administrativne uprave luke "Konstanca" Ioan Balan)

Skup "Dan luke Konstanca" u Beogradu premijerno je organizovan 2007. godine, a u septembru 2009. godine delegacija Rumunije i predstavnici te kompanije predstavili su poslovnim ljudima iz Srbije i zemljama bivše Jugoslavije postignute rezultate, kao i kratkoročne i dugoročne planove za razvoj te luke.

Na ovogodišnjem skupu, osim Vladana Mišića, govorili su i generalni direktor Administrativne uprave luke "Konstanca" Ioan Balan, državni sekretar u Ministarstvu za saobraćaj i infrastrukturu Rumunije Marin Anton, otpravnik poslova Ambasade Rumunije u Beogradu Ioan Constantin, član gradskog veća Novog Sada Siniša Bubnjevic. Dan uoči ovog događaja sa rukovodiocima luke "Konstanca" razgovarao je i Pavle Galić, pomoćnik ministra za infrastrukturu, zadužen za vodni saobraćaj.

Osim operatera iz luke "Konstanca", na ovogodišnjem "Danu luke Konstanca" izlagali su i predstavnici dve najveće srpske pomorosko-rečne agencije: "Agent Plus" i "Jugoagent", kao i najveći srpski izvoznik žitarica koji je takođe orijentisan na luku "Konstantca" – "MK Commerce".

- Sve navedene činjenice daju solidnu osnovu nastojanjima da se saradnja srpske privrede i luke "Konstanca" i dalje razvija - istakao je na kraju razgovora Vladan Mišić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.