NavMenu

Agro Belgrade 2020 - Navodnjavanje neophodno za uspešnu prozvodnju voća i povrća (FOTO)

Izvor: eKapija Ponedeljak, 03.02.2020. 15:27
Komentari
Podeli
Siniša Bojanić, levo (Foto: Aleksandra Kekić)Siniša Bojanić, levo
Klimatske promene, čiji smo svedoci, kao i suše u periodu koji nije pogodna biljkama, navele su poljoprivrednike da sve više razmišljaju o sistemima za navodnjavanje, a mnogi se odlučuju i za investicije u ovu tehnologiju.

Prvi Agro Belgrade sajam, namenjen voćarima, vinogradarima i povrtarima, održan na Beogradskom sajmu proteklog vikenda, zainteresovanim posetiocima ponudio je rešenja kada je reč o ovoj temi.

Kako je za eKapiju rekao Siniša Bojanić iz kompanije Big Harvest, navodnjavanje je, uz postavljanje protivgradnih mreža i ograda, neophodno pre postavljanje zasada. Upravo su se sa ovim i predstavili posetiocima.

- Od sajma smo dobili više nego što smo očekivali. Inače se na sajmovima ne mogu sklopiti poslovi, ali je ovo dobra prilika za upoznavanje. Ono što mi čekamo ove godine jeste realizacija zahteva voćara koji su tražili subvencije, sa kojima imamo dogovorene poslove - kaže Bojanić.

Da se mnogi poljoprivrednici osavremenjuju i okreću novim tehnologijama, potvrđuje Lazar Jovanović, generalni direktor kompanije Smart Watering. Njegov tim predstavio je sistem za precizno navodnjavanje.

- Izložili smo uređaj da zainteresovani mogu da se upoznaju sa tehnologijom i sa nama, kako radimo. Akcenat je bio na pronalaženju distributera i partnere u Srbiji, a cilj da sa proizvođačima i kompanijama, koje se bave voćarstvom i povrtarstvom, ostvarimo direktan kontakt - kaže Jovanović.
Uređaj za precizno navodnjavanje (Foto: Aleksandra Kekić)Uređaj za precizno navodnjavanje

Ovo je u skladu sa njihovim planovima za 2020. godinu, jer žele da pojačaju prisustvo u Srbiji i da prošire poslovanje u regionu.

Jovanović potvrđuje da je sve manje ljudi skeptično u vezi sa preciznom poljoprivredom:

- Kada smo počinjali, pre tri godine, plašili su se, bilo im je nepoznato, a danas shvataju koristi i zašto moraju da rade precizno. Ovakav način rada im povećava prinos, a smanjuje radu snagu. Ove tehnologije još nemaju široku primenu, ali će se do toga u narednom periodu sigurno doći.

Kompanija ATP Irrigation posetiocima sajma Agro Belgrade 2020 predstavila je nekoliko novina iz svog programa.

- Iz oblasti navodnjavanja izdvojili smo automatizovane sisteme irigacije i fertirigacije po najvišim standardima, koji će biljkama obezbediti neophodne tehnološke parametre za uspešan razvoj. Kod kapajućih laterala predstavili smo program sa "drop-stop" kapljačima, koji obezbeđuju vrhunsku preciznost u distribuciji vode i hraniva, tako da svaka biljka istovremeno dobije identičnu količinu i vode i hrane. Kod kapajućih traka pažnju zaslužuje PLUVIO traka sa novom generacijom ugrađenih pločastih kapljača, izuzetno otpornih na zapušavanje - kaže za eKapiju direktor Mile Radisavljević.


Mile Radisavljević drugi s desnaMile Radisavljević drugi s desna


Ova kompanija u godini pred nama očekuje ekspanziju u programima navodnjavanja, uzgoju borovnice i protivgradnim mrežama.

- Svakako se očekuje i ekspanzija u modernizaciji sistema navodnjavanja u smislu uvođenja automatske regulacije irigacije i fertirigacije sa regulacijom pH i EC vrednosti i to kako kod novih sistema tako i kod već postojećih sistema - zaključuje Radisavljević.

Aleksandra Kekić


Fotogalerija
Agro Belgrade - Navodnjavanje
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Hrvatski Aircash stiže u Srbiju

Aircash, prvi hrvatski viševalutni gotovinski novčanik koji radi u državama Evropske Unije i u Švajcarskoj i ima million korisnika, najavio je dolazak na tržište Srbije. Ovo je za Bloomberg Adria potvrdio Hrvoje Ćosić, direktor kompanije. Izdavalac Aircash Mastercard prepaid kartice je licencirana institucija za elektronski novac s licencom Hrvatske narodne banke koja važi u svim državama EU. Upisani su u EU registar institucija za

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.