NavMenu

Institut Biosens nastavlja saradnju sa Pokrajinskom vladom u digitalizaciji poljoprivrede

Izvor: eKapija Petak, 31.01.2020. 10:59
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Beros919/shutterstock.com)Ilustracija
Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu izdvojio je i ove godine 10 miliona dinara za nastavak relizacije projekta "Monitoring upotrebom daljinske detekcije u poljoprivredi, vodoprivredi i šumarstvu".

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Vuk Radojević potpisao je ugovor sa direktorom Instituta Biosens, istraživačko-razvojnog instituta za informacione tehnologije biosistema, prof. dr Vladimirom Crnojevićem, o finansiranju nastavka realizacije tog projekta koji treba da omogući dalji razvoj digitalizacije i detekciju setvene strukture, procenu stanja useva i parcela koje se navodnjavaju i koje su pokrivene protivgradnim mrežama, kao i za unapređenje rada službi resornog sekretarijata.

Potpisivanje ovog ugovora znači i nastavak unapređenja rada Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, jer će, kako je sekretar Radojević podsetio, putem digitalne platforme biti omogućeno lakše i efikasnije praćenje svih konkursa za dodelu bespovratnih finansijskih sredstava.

- Funkcionalnost modula digitalnih platformi koje je osmislio Institut Biosens ogleda se u automatizaciji svih procesa. To podrazumeva automatsku obradu podataka i pristiglih prijava registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, automatsko rangiranje u odnosu na sve uslove u konkursima, kao i automatsku izradu ugovora i rešenja za isplatu sredstava. Reč je o jednom apsolutno zaokruženom procesu, koji svodi grešku na minimum - istakao je Radojević, navodi se na sajtu Vlade Vojvodine.

On je dodao da je zajedno sa Institutom uspešno izvedena i kontrola na samim parcelama – upoređivanjem katastarskih brojeva parcela sa tačnom GPS pozicijom lokacije na kojoj je realizovana investicija, u čemu je pomoć pružio i Republički geodetski zavod. Radojević je rekao da je upravo zajednički interes da investicije budu realizovane u okviru predviđenog plana.

Sekretar je istakao da će platforma Agrosens, na kojoj su svi podaci o stanju useva na našim poljima, ovim ugovorom omogućiti servise od posebnog interesa za poljoprivrednike.

Radojević je objasnio da će poljoprivrednici moći da evidentiraju sve što rade i da dobiju automatski bilans stanja na nivou gazdinstava.

- Putem ovog ugovora, u okviru projektnog zadatka za 2020. godinu, biće realizovan i znatan deo aktivnosti u pogledu satelitskih snimaka i detekcije useva na teritoriji AP Vojvodine, kao i analize zemljišta. To podrazumeva prikupljanje informacija sa terena, razvoj algoritama za prepoznavanje kultura i integraciju rezultata u digitalnu platformu Agrosens APV. Izuzetno je značajna i nadogradnja sistema za izveštavanje o konkursima, što podrazumeva razvoj različitih izveštaja o njihovoj realizaciji i verifikaciji. Posebna pažnja biće posvećena razvoju sistema za izveštavanje o plodnosti zemljišta, sastavu zemljišta, uzetim uzorcima i izvršenim analizama - rekao je Radojević.

Direktor Instituta Biosens prof. dr Vladimir Crnojević ukazao je na to da ova saradnja traje nekoliko godina i da je sada već vidljivo širokom krugu korisnika šta su prednosti digitalizacije u poljoprivredi.

- Institut se bavi digitalnom tehnologijom u poljoprivredi i to je naša osnovna delatnost. Zadovoljstvo je što smo uspeli na domaćem terenu, u AP Vojvodini, da pomognemo Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu u njihovom poslu i da se konkursi na kojima vredno rade odvijaju još efikasnije, kao i da se ti podaci čuvaju i koriste dalje - naglasio je Crnojević.

On je naveo će konkretna novina u ovoj godini biti da korisnici sredstava na konkursima Sekretarijata mogu samostalno verifikovati, preko mobilne aplikacije, ono za šta su dobili sredstva. Direktor je istakao da će cela Vojvodina biti prekrivena digitalnom mapom koja će sadržati detaljnu analizu zemljišta, uz satelitski nadzor iz kojeg će u narednim godinama proisteći čitav niz servisa.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

29.09.2023.  |  Industrija

Otvoreno prvo industrijsko biološko postrojenje za preradu otpadnih voda

Prvo industrijsko biološko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Beogradu, čija je vrednost 5 mil EUR, otvoreno je u fabrici Smurfit Kappa doo. Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić koja je otvorila ovo postrojenje u prisustvu ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, direktora Smurfit Kappa grupe za Evropu Saverija Majera i generalnog direktora Smurfit Kappa doo Milana Markovića, naglasila je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.