NavMenu

RETROSPEKTIVA 2019 - Investicije i planovi u oblasti ZDRAVSTVA koji su izazvali najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Petak, 31.01.2020. 10:36
Komentari
Podeli
(Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)
Kao i prethodne, i ove godine, našu seriju retrospektiva završavamo najčitanijim tekstovima u oblasti zdravstva.

Kao jedan od najstarijih naroda u Evropi (a i u svetu smo, u toj neslavnoj "trci", među prvima), i ne čudi što građane Srbije zanima kako i gde se troši državni novac na ono što bi trebalo da nam bude najvažnije, na kliničke centre i bolnice. Kada već toliko čekamo i sedimo po domovima zdravlja i bolnicama, da nam makar bude udobno i lepo na oko.

Lista hroničnih bolesti našeg zdravstvenog sistema već godinama je duga kao i redovi mladih ispred ambasada, te je tokom prethodne godine dosta pažnje poklonjeno odlasku medicinskih sestara i lekara u Nemačku. Ali je na toj pažnji samo i ostalo.

Neki su se pitali i gde odlazi 20% budžeta predviđenih za zdravstvo. I mi smo. Ali smo odlučili da saberemo i oduzmemo ono što možemo, jer ne veruje Srbin dok ne vidi.

U tekstu eKapije, koji smo nedavno objavili, proverili smo dokle su stigli radovi na najvažnijim projektima u zdravstvu. Iz Kancelarije za za upravljanje javnim ulaganjima, za naš portal rečeno je da je za rekonstrukciju 19 zdravstvenih objekata, izdvojeno 10 milijardi 333 miliona dinara, a da je u pripremi i rekonstrukcija 15 objekata, na kojima je planirano da radovi počnu tokom 2020. godine.

Jedan od važnih projekata u oblasti zdravstva je i kompletna rekonstrukcija Vojnomedicinske akademije, vredna 75 mil EUR, koja će biti realizovana zahvaljujući saradnji sa Nemačkom bankom za razvoj.

Za 2020. najavljena je i izgradnja dugoočekivane dečje klinike Tiršova 2. Kako je eKapija htela da u svom kalendaru događaja zabeleži postavljanje kamena temeljaca za Tiršovu, pitali smo Grad Beograd, kada tačno počinju radovi, međutim, do objavljivanja ove retrospektive nismo dobili odgovore.

Ali, da ne budemo neverne Tome, evo šta je urađeno, najavljeno, započeto ili ipak, zasad, obećano:

Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)Ilustracija
Na prvom mestu naše liste je rekonstrukcija Kliničkog centra Vojvodine. Do sada je završena obnova četiri klinike, a u ovom trenutku radovi se izvode na ukupno sedam klinika, rečeno je za eKapiju iz Pokrajinske vlade. Najveći građevinski radovi, u 2020. godini, se očekuju na izgradnji lamela "B" i "C" bloka.

Projektom je predviđena i izgradnja novog objekta površine 33.275,84 m. Objekat će imati direktnu vezu Lamele B sa Poliklinikom i Internom medicinom, kao i sa Lamelom A u kojoj je Urgentni centar. U novim blokovima biće ukupno 16 operacionih sala, u prizemlju će biti kompletna dijagnostika, odeljenje za sterilizaciju, laboratorija i nuklearna medicina, a imaće kapacitet 348 bolesničkih kreveta.

Izgradnju "B" I "C" bloka KCV-a finansira Evropska investiciona banka, a građevinski radovi vredni su 32,6 mil EUR.

(Foto: Beoinfo/Urbopolis)
Na drugom mestu naše liste, nalazi se rekonstrukcija Hitne pomoći u Beogradu.

Posle više od pola veka, ova zdravstvena ustanova trebalo bi da dobije novo ruho. Početak radova, kako je eKapija pisala, najavljen je za početak 2020. Želeli smo da proverimo, kada tačno možemo da očekujemo sanaciju ovog objekta, i izgradnju novog, ali do objavljivanja ove retrospektive od Grada Beograda, nismo dobili ni ove odgovore.

Inače, prema planu, očekuju se dogradnja više od 6.000 m2, što će sa postojećim objektima činiti moderan zdravstveni kompleks na više od 8.000 m2 površine.

Treća najčitanija tema u oblasti zdravstva je rekonstrukcija Kliničkog centra Srbije, započeta, krajem 2018. godine.

Prema najavama, kada svi radovi budu završeni, Srbija će dobiti najmoderniju zdravstvenu ustanovu. Posle potpune rekonstrukcije i izgradnje novih objekata, KCS će, između ostalog imati i novi Urgentni centar, renoviranu Polikliniku, proširene laboratorije, 930 bolničkih kreveta, 200 kreveta u odeljenjima intenzivne nege i 30 operacionih sala. U projekat će biti uloženo oko 110 mil EUR.

Dosad, završeni su grubi radovi na novoj kuli, a rok za završetak radova na Kliničkom centru Srbije je 6. avgust 2021. godine, nakon čega je plan da se buduća poliklinka useli u potpuno nove, savremene prostorije, kako bi se pristupilo i drugoj fazi radova na ovom objektu.

(Foto: gornjimilanovac.rs)
Vašu pažnju privukla je i rekonstrukcija Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu, koja je na četvrtom mestu naše top deset liste. Prva faza kompletne rekonstrukcije Opšte bolnice je pri kraju a očekuje se početak druge. Investiciju od 1,5 milijardi dinara finansira Vlada preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, dok je lokalna samouprava učestvovala sa više od 40 miliona dinara za projektnu dokumentaciju.

Druga faza podrazumeva rekonstrukciju unutar samih objekata koja se prilagođava novim tehnološkim rešenjima u skladu sa savremenom tehnologijom vezanom za ovu namenu objekta, odnosno za ovakav tip bolnice kao što je bolnica u Gornjem Milanovcu, objasnila je projektantkinja Zorica Sretenović.

Kompletna rekonstrukcija će obuhvatiti i zamenu dotrajale medicinske opreme.

(Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Našu redakciju, a i vas, zanimalo je kada može da se očekuje početak izgradnje nove Ginekološko-akušerske klinike Narodni front na Bežanijskoj kosi, te je ovaj projekat zauzeo peto mesto.

Iz Kancelarije za javna ulaganja koja je zadužena za ovaj projekat, za eKapiju su rekli da se privodi kraju izrada planskih dokumenata te da tokom 2020. počinje izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju potpuno novog objekta ove ustanove.

- Ova ustanova će po okončanju radova, biti izmeštena na novu lokaciju (Bežanijska kosa). Plan je da izgradnja potpuno novog objekta počne do kraja 2020. godine. U međuvremenu će biti nabavlјena oprema za potrebe ove ustanove kako bi u postojećim uslovima bio značajno unapređen kvalitet pružene zdravstvene nege. Vrednost nabavke koja je u toku procenjena je na 5,5 mil EUR - rečeno je iz Kancelarije.

(Foto: eKapija)
Jedan od tekstova koji je privukao vašu pažnju je otvaranje Doma za negu starih Vitae Residence u Strumičkoj u Beogradu, i on se nalazi na visokom, šestom mestu.

U ovaj smeštaj za stare, čija je vrednost izgradnje 3 mil EUR, moći će da se useli 46 korisnika. Objekat ima suteren, prizemlje i tri sprata. U prostoru na površini od 1.600 kvadrata - 1.000 kvadrata namenjeno je Domu, dok preostali prostor od 600 kvadrata još čeka namenu.

Investitor Doma, biznismen i filantrop Milivoje Nikolić, je direktor FSG Group koja posluje na teritoriji Bocvane, Zambije, Zimbabveva, i koji je poklonio deo svog imanja za podizanje prve pravoslavne crkve u Bocvani.

(Foto: wavebreakmedia/shutterstock.com)
Sedmo mesto zauzela je vest da Apoteke Novi Sad prelaze u ruke Nemaca. Naime, Lanac apoteka BENU, nemačke kompanije Feniks, novi je koncesionar Apoteke Novi Sad. Njenim objektima upravljaće u narednih 15 godina, a imaće obavezu i da preuzme najmanje 46 njenih zaposlenih.

Ponuda Nemaca, bila je teška više od 4,2 mil EUR, što je i više no što je grad tražio, rekao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Na osmom mestu je Rekonstrukcija i dogradnja Selters banje.

Specijalna bolnica za interne bolesti, Selters banja u Mladenovcu raspisala je u novembru prošle godine javnu nabavku za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju, sanaciju i dogradnju zgrade bolnice, sa pribavljanjem građevinske dozvole. Radovi će se izvoditi u sedam faza na osnovu kojih će se i planirati projektna dokumentacija.

Inače, Specijalna bolnica za interne bolesti, u Mladenovcu svojevremeno je podignuta kao objekat za lečenje pacijenata obolelih od tuberkuloze, da bi se tokom vremena specijalizovala za lečenje pacijenata sa internističkom patologijom i ranije utvrđenim dijagnozama.

(Foto: miamia/shutterstock.com)
Pretposlednje, deveto, mesto naše liste najčitanijih tekstova u oblasti zdravstva tokom 2019. je rekonstrukcija dela kompleksa Infektivne klinike u Beogradu i izgradnja potpuno novog objekta. Kako je ekapija, nedavno pisala, prema planu, početkom februara trebalo bi da se počne sa sanacijom postojećeg objekta klinike.

- U ovom trenutku u je toku izrada Urbanističkog projekta za lokaciju nove zgrade Infektivne klinike, gde će biti preseljena cela klinika. S obzirom na to da je tek u toku izrada planskih dokumenata i da, shodno tome, izgradnja novog objekta ne može da počne pre jeseni 2021. godine i ne može da bude gotova pre kraja 2023, a da je do tada neophodno obezbediti neometano funkcionisanje klinike u uslovima pristojnim i za lekare i za pacijente, doneta je odluka da se uradi sanacija dela kompleksa Klinike i potom čitava funkcija Klinike preseli u obnovljene objekte.

Sanirani objekti ukupne bruto površine 7.573m2, predviđeni prvom fazom radova, u budućnosti se, nakon uspešnog preseljenja Klinike za infektivne bolesti, mogu koristiti za druge kompatibilne namene u okviru rada Kliničkog centra.
Drugom fazom, predviđena je izgradnja potpuno novog objekta gde će biti preseljena cela klinika, koja je trenutno smeštena u 6 objekata. Površina novog objekta biće oko 11.500 m2 - saopšteno je iz Kancelarije.

(Foto: AbelaPharm)
Konačno, na desetom mestu liste najčitanijih tekstova je vest da je Farmaceutska kompanija Abela farm (AbelaPharm), regionalni lider u oblasti proizvodnje i distribucije dijetetskih suplemenata, od nemačke Štada (Stada) grupe preuzela fabriku za proizvodnju lekova u Starim Banovcima.

To je druga fabrika u vlasništvu kompanije Abela farm, koja je u poslednjih godinu i po uložila 6 mil EUR u nabavku opreme, mašina, postrojenja, proizvodne procese i licenci od renomiranih evropskih i svetskih kompanija.

Najavljeno je da će fabrika lekova u Starim Banovcima, koja je izvor prihoda za više od 100 porodica i u čiju je gradnju i opremanje uloženo 4 mil EUR, dodatno biti modernizovana adaptacijom, proširenjem i kupovinom novih mašina, kao i da ćenova fabrika povećati kapacitete i omogućiti dalje širenje kompanije koja već izvozi na tržišta Evrope, Evropske Unije i Afrike, a uskoro očekuje i plasman u Aziju.


Predstavili smo vam deset investicija koje su privukle najviše pažnje naših čitalaca kada je reč o ulaganjima u oblasti zdravstva.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.