Izvor: eKapija | Četvrtak, 30.01.2020.| 13:34
Izdvojite članak Odštampajte vest

Otvoren Agro Belgrade 2020 - Najavljene subvencije za traktore i tenderi za navodnjavanje

U sledeće tri nedelje biće raspisana četiri javna poziva za subvencije u oblasti voćarstva, povrtarstva i poljomehanizacije, najavio je Milinko Veličković, sekretar za poljoprivredu Grada Beograda, na otvaranju Agro Belgrade 2020, prvog specijalizovanog sajma voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva u Srbiji.

- Na traktore do 60 kw davaćemo subvencije od 60% sa PDV-om, to znači da će poljoprivrednik davati samo 20% - izjavio je Veličković.

Sajam je otvorio ministar poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede Branislav Nedimović, koji je rekao da u Beogradu ima najviše neiskorišćenog poljoprivrenog zemljišta posle Vojvodine. Kako je istakao voćarstvo, povrtarstvo, vinogradarastvo i stočarstvo daju najveću dodatu vrednost poljoprivredi.

On je istakao da je Agro Belgrade 2020 novi format događaja koji obuhvata kompletan lanac vrednosti od proizvodnje, preko tehnologije, do plasmana proizvoda.

Branislav Nedimović
Branislav Nedimović
- Fokus je na naprednoj poljoprivredi i modernim sistemima proizvodnje i prerade što je neophodno za bolji nastup Srbije na inostranim tržištima i kako bi se još odlučnije učinio iskorak iz tradicionalne u profesionalnu proizvodnju - rekao je Nedimović.

Ministar je najavio 10 novih projekata za navodnjavanje na prostoru Vojvodine iz Abu Dabi fonda, za šta će tenderi biti raspisani sledeće nedelje.

Vladimir Živanović, direktor sajma Agro Belgrade, istakao je da taj sajam ima za cilj da postane vodeći događaj u oblasti voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva i glavno mesto za razmenu znanja iskustva i poslovnih prilika za region Zapadnog Balakana i Jugoistočne Evrope.
Vladimir Živanović
Vladimir Živanović

- Mi smo se fokusirali na voćarstvo, povrtarstvo i vinogradarstvo sa ciljem da Beograd postane centralni sajam za ovaj deo Evrope koji će pokriti te tri poljoprivredne oblasti u kompletnom logističkom smislu, odnosno sve potrebne inpute za proizvodnju-od pravljenja strategija, preko poljoprivredne mehanizacije, protivgradne zaštite, semenskih kuća i zaštite i prehrane bilja, pa do prerade, pakovanja i na kraju plasmana robe na svetsko tržište. To je jedan zaokružen proces kao bismo Beograd profilisali kao stožer ovog dela Evrope za takvu logistiku, a sajam Agro Belgrade kao centralni voćarski, povrtarski i vinogradarski skup - rekao je Živanović i dodao da je zvezda vodilja ovog sajma Sajam Fruit logistica u Berlinu.

On je istakao da Beogad ima 4.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i da je njihovo interesovanje za sajam veliko, ali da se za učešće na ovoj manifestaciji se prijavilo i oko 70 opština iz Srbije, a tu su i udruženja poljoprivrednika iz Severne Makedonije, Crne Gore, BiH i Hrvatske.

Živanović je za eKapiju naveo da su organizatori za veće proizvođače organizovali b2b sastanke i da ima ima dosta zainteresovanih kupaca i trgovaca svežim i zamrznutim voćem i povrćem iz Engleske, Turske, Nemačke i Rusije.

- Kada je reč o manjim proizvođačima koji nisu u mogućnosti sami da plasiraju svoju robu, ovaj sajam je odlična prilika za kontakte u smislu udruživanja. Na sajmu je prisutan i Zadružni savez Srbije. Naš savet je da proizvođači prate subvencije, a na štandu Uprave za agrarna plaćanja mogu pronaći sve potrebne informacije o refundiranju dela troškova - istakao je Živanović.

Portal eKapija je strateški medijski partner Sajma.

- S obzirom na to da je veliki poljoprivredni sajam u Novom Sadu uglavnom okrenut ratarstvu i stočarstvu, smatram da smo podrškom sajmu Agro Belgrade 2020 podržali voćarstvo, vinogradarstvo i povrtartvo, grane koje se dominantno šire u zoni ispod naših žitnica - rekao je Aleksandar Parezanović, direktor eKapije.

Direktor USAID-ovog projekta zu konkurentnu privredu Aleksandar Pavlović istakao je da ovakvi događaji privlače pažnju javnosti na potencijal domaće privrede i potrebu za integrisanjem na lokalnom i međunarodnom tržištu.

- To su glavni razlozi za podršku ovakvim inicijativama - rekao je Pavlović.

Agro Belgrade 2020 trajaće do 1. februara. Manifestacija se održava na Beogradskom sajmu, svakog dana od 10 do 17 časova.

Sajamski deo je rezervisan za više 500 izlagača, uključujući najveće svetske kompanije, dok će se konferencijski programi i okrugli stolovi baviti aktuelnim izazovima, novim trendovima u proizvodnji, tehničkim i digitalnim dostignućima u agraru, pakovanju, u načinu distribucije na evropsko, azijsko i američko tržište, u organskoj proizvodnji i drugim važnim temama.
Tokom tri dana sajma biće održano 12 konferencija, a neke od tema o kojima će biti reči su: Izvozne perspektive – Položaj Srbije na svetskom tržištu, Finansiranje i razvoj poljoprivrede, Inspekcije – Bezbednost hrane i izvozne procedure, Perspektive organske proizvodnje, Sistemi udruživanja u cilju izvoza, Razvoj kadrova u poljoprivredi, Autohtone sorte grožđa, Bobičasto voće – Izvozne perspektive, Napredna agri-proizvodnja i tehnologija, Agrotehnologije, Zaštita bilja, Prehrana bilja i konferencija o zadrugarstvu.

B. P.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.