Izvor: Tanjug | Sreda, 29.01.2020.| 16:42
Izdvojite članak Odštampajte vest

Srbija prodala dvadesetogodišnju evrobveznicu uz prinos od 3%

Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)
Republika Srbija prodala je danas (29. januar 2019.) državne obveznice denominovane u evrima na rok od 20 godina, po stopi prinosa od 3% i uspešno realizovala celokupnu emisiju u ukupnom iznosu od 150 mil EUR, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

- Imali smo odličan odziv investitora, što je za nas znak poverenja u finansijski sistem Srbije. Postoji vera u nacionalnu monetarnu i ekonomsku politiku. Ovo je najava uzbudljive godine kada je reč o razvoju domaćeg tržišta kapitala, koje se budi iz višedecenijskog sna - rekao je Mali, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Precizirao da je Republika Srbija emitovala obveznicu denominovanu u evrima sa kuponskom stopom od 3,50 odsto i uspešno realizovala celokupnu emisiju.

- Dvadesetogodišnjom državnom obveznicom, produžena je ročnost državnih hartija od vrednosti denominovanih u evrima, koje su se do sada emitovale sa maksimalnom ročnošću od 15 godina. Ukupan obim tražnje iznosio je 191.457.000 EUR, što dodatno potvrđuje atraktivnost državnih obveznica i poverenje investitora u našu ekonomiju - rekao je Mali.

Kako je objasnio, državne obveznice na naplatu dospevaju 31. januara 2040. godine, a isplata kupona vršiće se godišnje svakog 31. januara do datuma dospeća.

Ministar je istakao da je interesovanje bilo toliko veliko da su stizale i ponude za ispod tri odsto kamate na dvadesetogodišnje obzveznice.

- Mi ćemo u narednom periodu pripremiti i dugoročne obveznice denomirane u dinarima. Idemo na veću dinarizaciju finansijskog sistema Srbije. Cilj nam je da još više ojačamo poverenje domaćeg stanovništva u domaću valutu, da se poveća učešće dinarskih depozita stanovništva i privrede, ali i da se smanje valutni rizici i stvori zdrava ravnoteža valuta u ukupnom javnom dugu Srbije - rekao je ministar finansija.

Takođe, on je najavio da će Republika Srbija započeti zvaničnu saradnju sa Euroklir bankom, čime će stranim investitorima biti omogućeno da na brz i efikasan način ulažu u domaće hartije od vrednosti, što samim tim znači i niže troškove zaduživanja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.