Izvor: Tanjug | Sreda, 29.01.2020.| 11:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na tržište Srbije prvi put se uvode kese od biopolimera - PKS prosledila Ministarstvu nacrt novog pravilnika

Ilustracija (Foto: Jozef Sowa/shutterstock.com)
Privredna komora Srbije završila je izradu nacrta novog pravilnika o kesama i dostavila ga Ministarstvu zaštite životne sredine, rečeno je Tanjugu u PKS.

Pravilnik na 27 strana definiše tipove kesa, njihov sadržaj, stavljanje u prodaju, kao i označavanje, a kese su razvrstane po kategorijama pa su, između ostalog, definisana značenja polietilenske, kompostabilne i kese sa aditivom za oksidacionu razgradnju i biorazgradnju.

Početkom februara očekuje se i okrugli sto, odnosno javna rasprava o predloženom "Nacrtu pravilnika o tehničkim i drugim zahtevima za plastične kese za nošenje i o ocenjivanju usaglašenosti".

Na tržište Srbije prvi put se uvode kese od biopolimera

Nacrt novog pravilnika o kesama predviđa da se na tržištu Srbije prvi put pojave takozvane kompostabilne kese od biopolimera, kaže za Tanjug sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku industriju i industriju nemetala u Privrednoj komori Srbije Dragan Stevanović.

Kasno sinoć Radna grupa završila je rad na ovom dokumentu koji je odmah poslat na adresu Ministarstva zaštite životne sredine, i u kojim je tačno definisano koje kese su biorazgradive, sa oksoaditivima, od biopolimera, a u cilju da situacija na tržištu postane "čistija", kaže Stevanović.

- Da bi Odluka Grada Beograda o uvođenju biorazgradivih kesa mogla da se sprovede u delo neophodan je ovaj pravilnik pa je u pripremi učestvovao i gradski Sekretarijat za zaštitu životne sredine - dodaje Stevanović.

Navodi da je umesto 4. februara za kada je bio zakazan okrugli sto na temu primene novog pravilnika, datum za diskusiju sa proizvođačima, uvoznicima, trgovcima i stručnjacima, zakazan za 20. februar u prostorijama PKS.

- Da bi smo što bolje zaštitili životnu sredinu, proizvođače, zdravlje i bezbednost stanovništva pogotovo kada je u pitanju pakovanje hrane, donet je ovaj pravilnik da bi se tačno regulisale tehničke karakteristike, svojstva koja mora plastična kesa da zadovolji da bi se našla na tržištu Srbije - rekao je Stevanović.

Pravilnik se odnosi kako na domaću proizvodnju kesa koje se stavljaju na tržište Srbije ali i na one kese koje dolaze iz uvoza.

- Značajno je da se ovim pravilnikom sada po prvi put donose tehnički uslovi za stavljanje kesa u promet od biopolimera, takozvanih kompostabilnih kesa - navodi on.

Tačno su definisani pojmovi, odnosno od čega je napravljena kesa i šta s toga može da piše na njoj, a kako ne bi, kaže, dolazilo do zabune u tumačenju da li je kesa biorazgradiva ili ne, kao što je to bio slučaj proteklih meseci.

Kese su kategorizovane po debljini i materijalima koji su dozvoljeni, i određeno je koje tehničke uslove moraju da zadovolje da bi se našle na tržištu.

- Postoje tri vrste kesa po debljini, do 15 mikrona, od 15 do 50, i preko 50 mikrona - navodi Stevanović.

Kada je reč o materijalima od kojih se mogu praviti, doneti su tehnički uslovi za kese od čistog polietilena, za kese od novih bio sirovina i one sa dodatkom oksorazgradivih aditiva, a koje su i ranije bile definisane, starim pravilnikom.

Tendencija u celoj Evropi je, inače, da se plastične kese zabrane u potpunosti a takva praksa mogla bi da se primeni i kod nas, ako se zakonska rešenja EU prenesu i u naše zakonodavstvo.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.