NavMenu

Zbog eksploatacije jadarita, menja se trasa zlosrećne pruge Valjevo-Loznica

Izvor: Blic Sreda, 29.01.2020. 09:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: kikovic/shutterstock.com)Ilustracija
Uprkos interesovanju kineskog investitora, pruga Valjevo–Loznica za sada se neće graditi, jer joj treba promeniti trasu, i to zbog predstojeće eksploatacije "srpske nafte", rude jadarit, saznaje Blic.

Ministarstvo građevine, infrastrukture i saobraćaja ne može da precizira kada se može očekivati nastavak radova na izgradnji pruge Valjevo–Loznica. Naime, kako objašnjavaju u tom ministarstvu, izgradnja nove jednokolosečne pruge između dva grada zapadne Srbije, dužine 68 kilometara, "jedan je od potencijalnih projekata u železničkoj infrastrukturi".

- Za prugu Valjevo–Loznica trenutno postoji urađen deo projektne dokumentacije (glavni projekat, čija je izrada finansirana iz ruskog kredita za modernizaciju železnica Srbije), ali nisu obezbeđena sredstva za nastavak radova, koji su prekinuti 1999. godine. Zbog potreba eksploatacije rude jadarita u ovoj oblasti, neophodna je izmena trase pruge u dužini od oko sedam kilometara. Zbog toga je u toku izrada izmene idejnog projekta, kao i planske dokumentacije za deo trase pruge koja se menja - kažu u Ministarstvu.

Prema starom projektu Instituta CIP iz 2013. godina, čija je izmena u toku, vrednost ovog projekta procenjena je na oko 220 mil EUR, a kako saznajemo, aktuelna vrednost projekta izgradnje pruge Valjevo – Loznica biće utvrđena tek nakon završetka kompletne tehničke dokumentacije. Ministarstvo u svom odgovoru potvrđuje da je krajem prošle godine kineska kompanija China Civil Engineering Construction Corporation Company (CCECC) pokazala interesovanje za projekat rekonstrukcije pruge Valjevo – Loznica, ali ne navodi da li je bilo konkretnijih dogovora s tim u vezi.

U međuvremenu, kako saznaje Blic od nezvaničnih, ali pouzdanih izvora u Ministarstvu energetike, istraživači kompanije Rio Tinto, koji su u dolini reke Jadar gde treba da prođe deo trase pruge Valjevo–Loznica, trebalо bi u narednih nekoliko meseci da završe istraživačke poslove.

- Rio Tinto planira da konačnu investicionu odluku o početku gradnje rudnika jadarita donese ove godine, a to svakako mora da prati i izmena projekta trase pruge. Ako dinamika svih tih poslova bude ispoštovana u datim rokovima, gradnja rudnika i postrojenja za preradu bi mogla da počne već sledeće, a eksploatacija rude bi onda započela do 2023. godine – kažu izvori Blica.

Rezerve jadarita, popularno nazvanog "srpska nafta", u nalazištima u dolini Jadra, po proceni Ministarstva energetike, iznose oko 136 miliona tona, što bi moglo da pokrije 10% svetskih potreba za litijumom, koji je sadrži jadarit, mineral otkriven 2004. godine. Sem litijuma, jadarit sadrži i bor, koji se koristi u proizvodnji mineralnog đubriva i materijala za izolaciju.

Kako objašnjavaju stručnjaci, litijum se smatra najboljom sirovinom za visokoenergetske baterije koje napajaju električna vozila, računare, mobilne telefone i industrijske sisteme, kao i legura za avio-industriju, uz široku primenu u raketnoj industriji, te proizvodnji stakla i keramike.


Memorandum o sporazumevanju

Kompanija Rio Tinto i Vlada Srbije su još u julu 2017. potpisale Memorandum o razumevanju, posle čega je osnovana zajednička radna grupa koja se bavi sprovođenjem projekta "Jadar". Istraživanja su pokazala da Srbija, zahvaljujući jadaritu, ima najveće rezerve litijuma u Evropi, a u svetu je treća posle Kine i Čilea.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.