NavMenu

Uskoro akcioni plan razvoja organske poljoprivredne proizvodnje u Vojvodini za period od 2020. do 2025. godine

Izvor: Poljosfera Utorak, 28.01.2020. 10:20
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Alexander Raths/shutterstock.com)Ilustracija
Vojvodina će uskoro dobiti akcioni plan razvoja organske poljoprivredne proizvodnje za period od 2020. do 2025. godine, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević u intervjuu za list Poljoprivrednik.

Krajem prošle godine raspisan je i konkurs za realizaciju aktivnosti izrade akcionog plana, čiji je cilj da pruži podršku daljem razvoju ove prozvodnje na teritoriji AP Vojvodine.

- Organska poljoprivreda se sve više nameće kao alternativa konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji. U razvoju i unapređenju tog održivog oblika poljoprivredne proizvodnje vidimo veliku šansu za opstanak malih poljoprivrednih gazdinstava s manjom posedovnom strukturom poljoprivrednog zemljišta - rekao je Radojević.

Naveo je i da se procenjuje da je organska poljoprivreda u Srbiji zasnovana na površini od 19.245 hektara, a od toga u Vojvodini na 5.964 hektara.

– U proizvodnji hrane po metodama i principima organske biljne i organske stočarske proizvodnje imamo velike agropotencijale. Izvozom organskih proizvoda naša država ostvaruje značajan devizni priliv, koji je prema raspoloživim podacima u 2018. godini iznosio 27,4 mil EUR - kaže Radojević.


Dodaje da bi poljoprivredna politika imala više efekta ukoliko bismo imali i projekat akcionog plana razvoja organske poljoprivrede u Vojvodini:

- Na osnovu ovog dokumenta bili bismo u mogućnosti da mere podrške unapređujemo i prilagođavamo potrebama proizvođača. Izrada tog važnog Očekujem njegovo donošenje u toku naredne godine, s jasno definisanim pravcima razvoja organske poljoprivrede u pokrajini.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.