Izvor: eKapija | Utorak, 28.01.2020.| 09:51
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kompanija MapSoft kreirala aplikaciju za evidentiranje izvora i načina zagađivanja životne sredine

Ilustracija
U cilju lakšeg i bržeg kreiranja lokalnog registra izvora zagađivanja (LRIZ), kompanija MapSoft kreirala je web aplikaciju koja u lokalne samouprave uvodi novi način kreiranja ovog registra.

Razvijena aplikacija predstavlja evidenciju o sistemskim izvorima zagađivanja, tipovima, količinama, načinu i mestima ispuštanja zagađenja u vazduh, vodu, zemljište, kao i o količinama, načinima i metodima odlaganja otpada. Na ovaj način digitalizovan je proces evidentiranja izvora zagađivanja, a najveći pomak u novom sistemu rada je prebacivanje obaveze unosa podataka na same korisnike tj. rasterećenje zaposlenih u jedinicama lokalne samouprave, navodi se u saopštenju kompanije.

Na teritoriji samouprava koje uvedu ovakav sistem, sve kompanije koje na neki način utiču na zagađivanje životne sredine i koje samim tim i po Zakonu o zaštiti životne sredine imaju obavezu podnošenja podataka, dobijaju pristupne podatke za korišćenje web aplikacije i unose podatke, dok kontrolu unetih podataka i njihove konzistentnosti verifikuju predstavnici lokalne samouprave (administratori), uz mogućnost vraćanja na dopunu ili korekciju.
Lokalni registar izvora zagađivanja

LRIZ aplikacija je laka za korišćenje i fleksibilna u smislu konfigurisanja i finog podešavanja sistema putem parametara dostupnih administratorima sistema. Sa korisničke strane, u cilju smanjenja mogućnosti unosa pogrešnih podataka implementirane su automatske kontrole konzistentnosti prilikom samog unosa.

Efekti primene LRIZ aplikacije ogledaju se u povećanju kapaciteta obrade dostavljenih podataka, većoj dostupnosti podataka svim relevantnim korisnicima, povećanju kvaliteta unetih podataka uspostavljanjem automatizovanih kontrola i omogućavanju prostorno-vremenskih analiza podataka.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.