Izvor: Tanjug | Utorak, 28.01.2020.| 08:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kina na drugom mestu po proizvodnji naoružanja

Ilustracija (Foto: ALEXANDER LEONOV/shutterstock.com)
Narodna Republika Kina, posle SAD, proizvodi više naoružanja nego bilo koja druga zemlja na svetu.

U novoj analizi, kako navodi Deutsche Welle, stokholmski Institut za mirovne studije SIPRI došao je do zaključka da kineska preduzeća doduše proizvode manje naoružanja od američkih koncerna, ali više od kompletne ruske vojne industrije.

To proizilazi iz rezultata četiri najveća kineska koncerna koja proizvode oružje. Reč je o firmama Aviation Industry Corporation of China (AVIC), China Electronics Technology Group Corporation (CETC), China North Industries Group Corporation (NROINCO) i China South Indsutries Group Corporation (CGGC).

Istraživači SIPRI prvi put su procenili pouzdane podatke za period od 2015. do 2017. godine. Četiri ispitivana koncerna, prema navodima SIPRI, prodaju naoružanje u vrednosti od ukupno 54,1 milijardu dolara (49 mlrd EUR).

To je za 16 mlrd USD više od 10 najvećih ruskih firmi, ali ipak daleko ispod rezultata američkih koncerna.

U poređenju s prodajom naoružanja firmi iz drugih zemalja, četiri kineska koncerna su među 20 najvećih proizvođača oružja na svetu u 2017. Tri su čak među 10 najvećih.

Na listi Top 20 u 2017. godini koju je sastavio SIPRI, do sada je bilo 11 američkih, šest evropskih i tri ruska koncerna. Sada je na šesto mesto dospeo koncern AVIC, specijalizovan za proizvodnju aviona i elektronike za vazduhoplovstvo i to sa prometom od 20,1 mlrd USD (18,2 mlrd EUR).

Kineska firma tako se našla iza četiri američka koncerna Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman i Raytheon, kao i britanskog koncerna BAE Systems.

Kineska industrija naoružanja se, prema navodima istraživača, sastoji od 10 velikih vojnih koncerna i jednog instituta.

- Stvarni iznos prodaje oružja kompletne kineske vojne industrije mogao bi da bude i nešto veći, odnosno između 70 i 80 mlrd USD - kaže Nan Tijan, ekspert SIPRI.

Prema njegovim rečima, da bi se dobila potpuna slika moraju biti pronađene dodatne informacije od drugih šest kineskih vojnih koncerna.

Najveći kupac robe je pri tom sama Narodna Republika Kina, jer Peking pri proizvodnji oružja i tehnologija za vojsku želi da bude potpuno nezavisan od drugih država.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.