NavMenu

Kojom trasom će saobraćati voz Beograd-Priština

Izvor: RTS Ponedeljak, 27.01.2020. 19:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ArtShotPhoto/shutterstock..com)Ilustracija
Železnička veza između Beograda i Prištine, koja je bila tema sastanka u Berlinu iniciranog u dogovoru specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, može biti ostvarena preko dva pravca – Kraljeva i Merdara.

Prvi pravac bi mogao da bude pruga Beograd–Lapovo–Kragujevac–Kraljevo–Priština, koja je duga 366 kilometara, a drugi - pruga Beograd–Lapovo–Niš–Doljevac–Kuršumlija–Priština, u dužini od 388 kilometara, saznaje Tanjug u srpskim železnicama.

Specijalni izaslanik američkog predsednika Ričard Grenel izjavio je za Tanjug da Pismo o namerama o uspostavljanju železničke linije između Beograda i Prištine može da se očekuje već sledeće sedmice, ili ubrzo posle toga.

Kada je reč o pružnom pravcu Beograd–Lapovo–Kragujevac–Kraljevo–Priština, železnički saobraćaj se sada odvija do stanice Kosovska Mitrovica Sever.

Na pruzi Beograd–Lapovo–Niš–Doljevac–Kuršumlija–Priština, vozovi idu do Merdara.

Pruga od Merdara do administrativne linije je neprohodna, jer je tunel na samoj granici urušen 1999. godine u bombardovanju.

Železnica na teritoriji KiM je, inače, u veoma lošem stanju i u toku su rekonstrukcije.

U Berlinu je održan sastanak o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između Beograda i Prištine i trajao je duže od tri sata.


Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je, posle razgovora sa Grenelom o železničkoj liniji Beograda i Prištine, rekao da se konkretnim rešenjima nada u predstojećem periodu.

- Sa ambasadorom Grenelom smo imali sastanak o obnavljanju železničkog saobraćaja između centralne Srbije i KiM i nadam se da ćemo u predstojećem periodu doći do konkretnih rešenja, koja će olakšati kretanje ljudi i robe, a privredi i građanima doneti korist - rekao je za Tanjug Đurić, koji je predvodio delegaciju Srbije na sastanku u Berlinu.

Na sastanaku o obnavljanju železničkog povezivanja Beograda i Prištine učestvovali su predstavnici nadležnih resora i eksperti za železnicu i puteve, obe strane.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.