Izvor: eKapija | Ponedeljak, 30.11.2009.| 14:21
Izdvojite članak Odštampajte vest

Liberalizacija javnih nabavki u zemljama CEFTA od maja 2010. godine - jednaki uslovi za sve učesnike na tenderima

Mlađan Dinkić

Od 1. maja 2010. godine stupiće na snagu dogovor o liberalizaciji javnih nabavki u zemljama potpisnicama CEFTA sporazuma, što znači da će sve firme iz tih država imati jednake uslove za učestvovanje u tenderima.

Prema dosadašnjem Zakonu o javnim nabavkama u Srbiji, domaće firme su imale povlasticu od 20% u ceni u odnosu na sva strana preduzeća, ali to pravilo početklom maja prestaje da važi, jer će jednake uslove imati sva preduzeća iz zemalja CEFTA.

- Sledeće godine Srbija preuzima predsedavanje CEFTA komitetom. Kako bi poboljšala saradnju sa zemljama CEFTA sporazma Srbija planira da u 2010. godini ostvari 4 cilja, a to su liberalizacija tržišta usluga, liberalizacija na tržištu javnih nabavki, poboljšanje uslova za investiranje, kao i stvaranje klastera i udruživanje srodnih privreda – izjavio je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije, otvarajući okrugli sto Srpske asocijacije menadžera na temu "Ekonomska saradnja na prostoru bivše Jugoslavije-mogućnosti i izazovi".

U 2008. godini, kako je naveo Mlađan Dinkić, ukupna razmena Srbije sa zemljama bivše Jugoslavije bila je 4,4 milijarde EUR od kojih je Srbija izvezla robe u vrednosti 2,75 milijardi, dok je uvoz bio oko 1,63 milijardi EUR.

Govoreći o ukupnom izvozu, on je naveo da je Srbija 37% robe izvezla u zemlje bivše SFRJ, a 50% u EU bez Slovenije.

Obim trgovine Srbije sa zemljama bivše SFRJ u 2009. godini je smanjen, što je prema rečima ministra ekonomije, posledica krize i opšte nelikvidnosti privrede u svim državama, kao i pada tražnje.

Govoreći o investicijama bivših jugoslovenskih zemalja u Srbiji, on je kao najznačajnija naveo ulaganja kompanije "Mercator", "Agrokor", "Gorenje", "Nexe Grupe". Dok je najveći investitor iz naše zemlje "Telekom Srbija".

Kako bi povećala srpske investicije u regionu, država planira da dokapitalizuje Agenciju za osiguranje izvoza kako bi olakšala nastup naših kompanija na trećim tržištima. Vlada Srbije planira da iz budžeta direktno podržavati neke od satrateških projekata, kao što je privatizacija Luke "Bar".

Dinkić je najavio da će država odvojiti novac kako bi kao manjinski partner učestvovala u konzorcijumu srpskih firmi koji će učetsvovati u trci za kupovinu Luke "Bar".

Današnji okrugli sto okupio je veliki broj menadžera iz Srbije i regiona, koji su govorili o tome da li je Jugosfera - projekat budućnosti ili utopija?

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.