NavMenu

U Kotoru počela izgradnja pothodnika - Projekat vredan 1,4 mil EUR, najavljene i nove investicije

Izvor: RTCG Nedelja, 26.01.2020. 22:59
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/falco)
U Kotoru je počela izgradnja pothodnika koji će spajati rivu i Stari grad. Predjednik Opštine Kotor Željko Aprcović je najavio i dodatne investicije.

- S obzirom na činjenicu da je evidentna gužva u gradu Kotoru, a tiče se saobraćaja od marta do kraja novembra, pristupili smo realizaciji investicionog projekta gradnje pothodnika koji će povezati deo prostora koji direktno korespondira sa Lukom Kotor, odnosno sa dolaskom velikih kruzera, koji su tokom prošle godine doveli u Kotor preko 600.000 putnika. Sa druge strane, prema prostoru koji se nalazi kod Bedema odlučili smo da uradimo pothodnik iz razloga što je to jedna od osam mera koje je naš Sekreterijat za preduzetništvo i saobraćaj u dogovoru sa stručnjacima iz struke dužan da implementira kako bismo saobraćajne gužve na nivou Kotora smanjili na jednu meru koja će biti prihvatljiva svim našim sugrađanima - kazao je prvi čovek Kotora.

Vrednost investicije iznosi oko 1,4 mil EUR.

- Smatramo i da će u rokovima koji su u ugovorima precizirani pothodnik biti završen, i to 130 dana od dana uvođenja izvođača u radove - dodao je Aprcović u izjavi za agenciju Infobiro Montenegro.

On je dodao da je prolaz dugačak nešto više od 50 a širok 6,5 metara, sa dva para pokretnih stepenica. Izvođač radova je naručio stepenice od referentne kompanije iz Nemačke, a rok isporuke je sedam nedelja.

- Izvršili smo isplatu u skladu sa sa onim što jesu ugovorene obaveze, ugovorili projektantski nadzor, građevinski nadzor i pristupili izradi podzemnog prolaza. Očekujemo da ćemo upravo zahvaljujući tom prolazu omogućiti normalan protok kolskog saobraćaja - istakao je Aprcović.

Podsetimo, odluku o izgradnji pothodnika donela je Skupština kotorske opštine 6. novembra prethodne godine. Za izgradnju podzemnog pešačkog prolaza na kotorskoj rivi je glasalo 13 odbornika, njih četvoro je bilo uzdržano, dok je jedan bio protiv.

Ulaganja u gradsku infrastrukturu

- Takođe, 28. januara imamo sednicu lokalnog Parlamenta, doneli smo odluku da kupimo dva lokaliteta koja su u vlasništvu kompanije Jugopetrol. Posredi je lokalitet u Škaljarima na otprilike 3.700 m2 sa 1.700 m zatvorenog prostora i drugi lokalitet cca. 30.000 m2 sa objektima u industrijskoj zoni. Taj lokalitet uzimamo kako bismo sa CEDIS-om, koji ima svoje zemljište na atraktivnom lokalitetu, zamenili i nadam se uskoro počeli onu davnašnju ideju Kotorana da upotpunimo turističku ponudu. Nadam se da ćemo realizovati ideju gradnje žičare koja bi trebalo da vodi od tog prostora do tvrđave San Đovani - rekao je on.

Za očekivati je, smatra Aprcović, da upravo za taj sadržaj postoji veći nivo interesovanja. U toku su i razgovori sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem, kada je posredi snimanje Bedema.

- Cilj nam je da vidimo gde treba urgentno delovati kako bismo ih zaštitili. Preporuka ministra Bogdanovića tokom zadnje posete Kotoru je da to bude jedan vid donacije koji će biti poklon Kotoru, kako bismo mi kroz planove koje budemo donosili u narednom periodu uradili projekte i radili na rekonstrukciji Bedema - rekao je predsednik kotorske Opštine.

On je podsetio da je u planu otvaranje dva nova preduzeća - Parking servisa i društva sa ograničenom odgovornošću koje bi gazdovalo Bedemima. U 2020. godini, prema njegovim rečima, planirana su investiciona ulaganja u otvoreni bazen, kultno mesto Kotora.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Vesti

Kako "očistiti" vazduh u glavnom gradu - Može li Beograd da sledi primer Varšave

Da se Beograd, zajedno sa Sarajevom, Skopljem i još nekim gradovima Zapadnog Balkana često nalazi na vrhu liste po aerozagađenju to više nije nikakva novost - Beograd je čas prvi, čas treći, čas 17. na ovoj listi, ali da je u prvih 20 gradova sveta često, to znaju svi koji redovnije prate Air quality izveštaje. Međutim, i jedan od gradova u Evropskoj uniji je takođe do ove sezone jesen/zima često bio u vrhu ove liste, ali nakon

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.