NavMenu

Zbog čega se prodaju državne apoteke?

Izvor: BANKAR Nedelja, 26.01.2020. 12:28
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tyler Olson/shutterstock.com)Ilustracija
Najavljena prodaja apoteka koje su u nadležnosti Grada Beograda izazvala je polemike o razlozima prodaje, ali i o poslovanju apoteka u državnom vlasništvu.

U Apoteci Beograd kažu da posluju pozitivno i da nisu obavešteni o prodaji, dok u Savezu privatnih apotekara Srbije smatraju da je višak radne snage doveo državne apoteke do "prosjačkog štapa".

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da Grad planira da proda sve objekte iz svoje nadležnosti koji nisu u sistemu gradske komunalne infrastrukture, između ostalog i apotekarske ustanove jer, kako je obrazložio, Grad Beograd, kao i svi moderni gradovi, treba da se bavi onim što pruža građanima, a to je komunalni sistem, prenosi Tanjug.

Međutim, još nije jasno kada će ta prodaja početi i šta će ona značiti za zaposlene, za kupce i potrošače.

U okviru mreže Apoteka Beograd posluje 119 apoteka u svim beogradskim opštinama, a direktorka te ustanove Jasminka Bjeletić je ranije za Tanjug rekla da o prodaji nije obaveštena.

Navela je da sve apoteke funkcionišu zbog dostupnosti zdravstvene zaštite, ali da među njima ima i onih koje su nerentabilne, te da su to, uglavnom, prigradske.

Kada je reč o finansijskim rezultatima, navela je da Apoteka Beograd po tzv. gotovinskom modelu, koji podrazumeva da se obračun vrši 31. decembra, u deficitu, ali da taj minus tri godine unazad pokrivaju iz sredstava suficita iz prethodnih godina. Kada je reč o obračunskom modelu, koji podrazumeva obračun svih plaćanja i naplata na nivou jedne godine, Bjeletićeva je kazala da će precizne podatke imati početkom februara, ali da je po informacijama koje trenutno imaju, Apoteka Beograd po tom modelu i 2019. godine poslovala pozitivno.

Dragutin Rajevac iz Saveza privatnih apotekara Srbije se nada će prodaja državnih apoteka u svim gradovima u kojima je planirana biti transparentna i da se neće dogoditi da se ti lokali iskoriste za neku drugu delatnost.

Pri tome on smatra da su državne apoteke imale, kako kaže, ogromnu prednost u odnosu na privatne, kao i najbolje lokacije, ali da su oni koji su ih vodili pokazali nemoć da u poštenoj i fer utakmici sa privatnicima naprave rezultat. To je, po njegovom mišljenju, najverovatnije razlog zašto se one prodaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Industrija, Građevina, Finansije

Priboj traži investitora za proizvodni pogon vredan 6 mil EUR - Na prodaju parcele u Slobodnoj zoni površine 7.082 m2

Opština Priboj raspisala je javni oglas za prodaju neizgrađenog građevinskog zemljišta površine 7.082 m2, u svojini Industrijskih parkova doo Priboj. U pitanju su sve katastarske parcele čija početna cena iznosi približno 15,6 miliona dinara, a nalaze se u okviru Slobodne zone Priboj. Investitor se obavezuje da na kupljenom zemljištu u narednoj godini izgradi proizvodni pogon površine najmanje 5.000 metara kvadratnih, zaposli

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.