NavMenu

Poleteo Boeing 777X, najveći dvomotorni putnički avion na svetu (VIDEO)

Izvor: Tanjug Nedelja, 26.01.2020. 09:40
Komentari
Podeli
(Foto: Perfect Gui/shutterstock.com)
Predstavnik nove generacije širokotrupnih letelica Boeing 777 X, uspešno je izveo svoj prvi let i tako doneo malo dobrih vesti američkoj kompaniji, koja je pretrpela teške udarce zbog rušenja dva aviona 737 Max prošle godine.

Loši vremenski uslovi odlagali su od četvrtka prvo poletanje najvećeg dvomotornog aviona na svetu sa aerodroma Paine Field blizu Evereta u državi Vašington.

Prvi let je deo testova koji će biti održani u cilju dobijanja bezbednosnih dozvola i odobrenja, koja će sigurno biti još oštrija imajući u vidu situaciju sa modelima 737 Max, koji su prizemljeni još od marta nakon dva pada tih letelica u kojima je poginulo 346 ljudi, javlja CNBC.

Boeing se nadao da će 777 X, predstavljen na manifestaciji Dubai Airshow 2013. godine, poleteti još prošle godine, ali se kompanija suočila sa odlaganjima zbog problema u proizvodnji motora GE9 X - najvećih avionskih motora na svetu.

Najveći dvomotorni avion ikada napravljen ima raspon krila od neverovatnih 71,6 metara i malo je duži od legendarnog grbavog "džambo-džeta", koji polako izlazi iz upotrebe, jer se avio-kompanije pre odlučuju za dvomotorne letelice zbog manje potrošnje goriva, prenosi RTS.

Avion 777 X, koji košta 422,2 mil USD, mada kompanije često dobijaju popuste, može da primi 426 putnika.

Međutim, narudžbine za letelicu su se smanjile, a nekoliko avio-kompanija potpisalo je ugovore sa rivalskim Airbusom o kupovini A321XLR.

Boeing je do kraja trećeg kvartala prošle godine imao 344 porudžbina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.