Izvor: Tanjug | Nedelja, 26.01.2020.| 23:07
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rekonstrukcija pruge Niš Zaječar - Postavljen 41 km novih koloseka, u toku radovi u Svrljiškoj klisuri

Ilustracija (Foto: kikovic/shutterstock.com )
U okviru rekonstrukcije pruge Niš-Zaječar do sada je postavljen 41 kilometar novih koloseka između Matejevca i Knjaževca, a u toku su radovi na najtežoj deonici od 13 kilometara u Svrljiškoj klisuri. Do sada su radovi izvođeni na delu pruge od Matejevca do Knjaževca.

- Radovi teku prema planu i odvijaju se na više mesta duž pruge istovremeno. Preostalo je da se rekonstruiše još 12 kilometara pruge između Svrljiga i Knjaževca, pa da čitava deonica Matejevac - Knjaževac bude završena - rekao je Tanjugu Nenad Stanisavljević iz Infrastrukture železnice Srbije.

Reč je o izuzetno nepristupačnom terenu, zbog čega se rekonstrukcija pruge kroz Svrljišku klisuru odvija u izuzetno teškim uslovima.

- Do sada je kroz klisuru završeno oko šest kilometara pruge odnosno nešto manje od polovine te najteže deonice na čitavoj pruzi Niš - Zaječar - naveo je Stanisavljević.

U toku su radovi i na polaganju novih koloseka između železničkih stanica Podvis i Knjaževac. Pored toga, do sada su završeni i svi radovi na 18 mostova i 18 čeličnih propusta između Niša i Zaječara ukupne dužine oko 424 metra, koji podrazumevaju rekonstrukciju i neophodnu zamenu pragova.

Takođe, između Matejevca i Knjaževca, navodi Stanisavljević, rekonstruisano je ili su radovi u završnoj fazi na ukupno 38 putnih prelaza.

- Na toj deonici pruge rekonstruisano je i ukupno 13 tunela, uključujući i najduži i najteži tunel Gramada od 1.701 metar - kaže Stanisavljević.

Započeto je i uređenje železničke stanice Svrljig. Na staničnoj zgradi urađena je nova fasada, u toku je unutrašnje uređenje, a predstoji i parterno uređenje staničnog prostora.

Radovi na rekonstrukciji pruge Niš - Zaječar, dugoj 108 kilometara, počeli su 25. februara 2019. godine, a rok za završetak cele pruge je 19. avgust 2020. Ukupna vrednost radova je 38,8 mil EUR.

Iako je pruga Niš - Zaječar u saobraćaj puštena 1922. godine, poslednji put je kompletno rekonstruisana pre skoro šest decenija, zbog čega je brzina vozova na više deonica bila ograničena na 10 do 20 kilometara na sat.

Stanisavljević ističe da je pruga Niš - Zaječar jedna od najlepših i najtežih pruga u ovom delu Evrope i da se duž pruge od Niša do Zaječara nalaze 52 mosta ukupne dužine 1,8 kilometara i 36 tunela od ukupno 23 kilometra, kao i 90 putnih prelaza.

Ta pruga je karakteristična i po tome što je jedna od retkih u Evropi sa radijusima krivina od 240 do 250 metara, a ima ih više od 60.

Rekonstrukcija pruge je počela nakon što su se u periodu od samo mesec i po dana dogodila tri iskliznuća vagona. Radovi se odvijaju u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja.

Teretni vozovi tokom rekonstrukcije pruge između Niša i Zaječara saobraćaju pravcem Niš - Mala Krsna - Požarevac - Majdanpek - Prahovo.

Glavna priprema za rekonstrukciju ove pruge urađena je novembra 2018. godine, kada je završen remont pruge Požarevac - Majdanpek, kao alternativnog železničkog pravca za prugu Niš - Zaječar.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.