Izvor: Glas Srpske | Subota, 25.01.2020.| 13:31
Izdvojite članak Odštampajte vest

Kreće izgradnja graničnog prelaza kod mosta Bratoljub - Posao dobila firma Enikon gradnja iz Zvornika

Bratunac (Foto: facebook.com/bratunac)
Izgradnja graničnog prelaza kod mosta "Bratoljub", koji povezuje BiH i Srbiju, trebalo bi da počne u februaru, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja je okončala proceduru izbora izvođača radova.

Uprava je, naime, početkom prošle godine dobila šest ponuda za izgradnju graničnog prelaza između Bratunca i Ljubovije, ali je nedostatak novca na određeno vreme prekinuo konkursnu proceduru, te nije bilo uslova da se sa najpovoljnijim ponuđačem potpiše ugovor.

Situacija se promenila kada je krajem prošle godine novi saziv Saveta ministara BiH odobrio potrebna dodatna sredstva za gradnju graničnog prelaza, a predsjedavajući Savjeta Zoran Tegeltija tada je izrazio nadu da će pre kraja ove godine prelaz biti otvoren.

U UIO su u petak potvrdili da je ugovor sa odabranim ponuđačem na putu ka Pravobranilaštvu BiH, što je uobičajena procedura, te da bi trebalo da sve, sa te strane, bude završeno u naredne dvije sedmice. Posao je, kako su naveli, dobila firma Enikon gradnja iz Zvornika.

- Izvođač bi u drugoj polovini februara trebalo da počne sa radovima. Ukupna vrednost projekta je 14,5 mill KM. Davno smo tender završili, ali nismo mogli dalje jer smo imali samo 7,5 mil KM - kazali su u Upravi.

U tenderskoj dokumentaciji za izgradnju graničnog prelaza je navedeno da je rok za završetak radova 350 kalendarskih dana, računajući od dana uvođenja u posao, a izvedeni radovi, kako je navedeno, moraju biti urađeni u skladu sa najvišim profesionalnim standardima.

Jedan od uslova za učešće na tenderu bio je da ponuđači dokažu da su u 2017. godini pozitivno poslovali, kao i to da su u posljednje tri godine imali minimum prometa od 14 mil KM za svaku godinu.

Izgradnja mosta "Bratoljub", u dužini od 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. godine i koštala je oko 13 mil EUR, ali zbog nepostojanja graničnog prelaza još nije u funkciji.

Srbija je, prema ranijem dogovoru, završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane, Republika Srpska izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca, dok plato za carinski terminal i granični prelaz sa nastrešnicom površine 2.000 kvadratnih metara treba da izgradi BiH.

Na završetak posla pozivali su često i zvaničnici Srbije, ukazujući na značaj ovakvih projekata, pre svega za stanovništvo i privredu.

Čelnici opštine Bratunac godinama ističu da su granični prelaz i most od ogromnog značaja za tu opštinu, ali i za širu regiju. Transportni pravci će znatno, prema njihovim rečima, biti skraćeni i to će mnogo značiti za privredu ovog područja i za stanovništvo s obe strane Drine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.